Składniki:
Ciasto
150 g mąki pszennej
2 małe jajka
1 - 2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie
200 g dużych krewetek (waga po obraniu, jeśli mamy krewetki w całości)
2 - 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
kilka kropli soku z cytryny
sól i pieprz, do smaku
Do podania
2 - 3 łyżki masła
listki świeżego tymianku
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko. Dodać łyżkę wody i sól, zagnieść na gładkie ciasto.
Gotowe, zawinąć luźno w bawełnianą ściereczkę, odstawić, żeby odpoczęło.
W międzyczasie przygotować farsz.
Surowe, oczyszczone krewetki dość drobno posiekać (nie mielić! ważna jest konsystencja, nie chcemy papki), dodać natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, doprawić wedle uznania solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na możliwie cienki placek. Na jedną część nałożyć łyżeczką odrobinę nadzienia, drugą częścią przykryć i dokładnie docisnąć pomiędzy porcjami farszu. Ostrym nożem pokroić ravioli na kwadraciki lub użyć do tego celu specjalnego wykrawacza.
Gotowe pierożki wrzucić do dużej ilości gotującej się, osolonej wody.
Gotować do miękkości, ok. 2,5 - 3 minut. Najlepiej wyciągnąć jeden i skosztować.
W małym garnuszku rozpuścić masło, dodać listki tymianku.
Tymiankowym masłem polać gotowe ravioli. Posypać świeżo mielonym pieprzem.