Składniki:
400 g całych krewetek w pancerzykach
150 ml białego, wytrawnego wina
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
40 ml oliwy z oliwek
3 duże, świeże pomidory
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
pietruszka, posiekana, do posypania
świeże pieczywo
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić z grubsza. W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pomidory, doprawić solą i pierzem. Gotować przez 10 - 15 minut, aż woda odparuje i otrzymamy dość gęsty sos pomidorowy. Odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać czosnek, smażyć chwilę, aż się zeszkli.
Dodać krewetki (w całości, w pancerzykach), smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pozostałe składniki: przygotowany wcześniej sos pomidorowy i białe wino. Gotować całość na średnim ogniu ok. 10 minut.
Przełożyć krewetki wraz z sosem do misek, posypać natką pietruszki.
Podawać gorące, ze świeżym pieczywem.