Składniki:
400 g białej fasoli
3 łyżki oleju roślinnego
2 cebule, pokrojone w piórka
1 czerwona papryczka chilli, przekrojona wzdłuż
sól i pieprz do smaku
pęczek pietruszki, drobno posiekanej
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżki wędzonej papryki
2 łyżki mąki
grubo mielony pieprz, do smaku
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie:
Fasolę wsypać do garnka, zalać wodą (woda powinna lekko przykryć fasolkę). Wlać 3 łyżki oleju, dodać cebulę i paprykę.
Gotować całość, aż fasola będzie miękka, ok. 1 i 1/2 godziny. Większość wody odparuje, tę która wciąż jest w garnku, zostawić.
W małym rondelku podgrzać olej, dodać mąkę, smażyć mieszając, aż się zarumieni. Dodać paprykę, starannie wymieszać i wlać zasmażkę do garnka z fasolą. Dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem, wedle uznania. Całość starannie wymieszać - fasola powinna mieć konsystencję gęstego gulaszu.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Fasolę z garnka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać ok. 20 minut, aż na powierzchni utworzy się spieczona warstwa.
Podawać gorące, posypane świeżą natką pietruszki.