Zupa z soczewicy (Maroko)

Zupa z soczewicy (Maroko)

Maroko - zupa z soczewicy z cynamonem

 

Składniki:
2 cebule, drobno posiekane
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka kuminu indyjskiego, utartego w moździerzu
2 łyżeczki kolendry, utartej w moździerzu
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 liście laurowe
2 kawałki kory cynamonu
1 mała papryczka chilli, pokrojona w plasterki
400 g pomidorów z puszki
100 – 150 g czerwonej soczewicy
1 litr bulionu warzywnego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
świeża kolendra, do posypania

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, cebulę, korę cynamonu i liście laurowe. Smażyć ok. 3 – 5 min, aż cebula lekko się zeszkli.

Dodać przyprawy (cynamon w proszku, kolendrę i kumin, paprykę), smażyć wciąż mieszając, aż zacznie wyraźnie pachnieć – ok. 1 – 2 min.

Dodać pomidory, wcześniej przygotowany bulion i pomidory. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 – 30 min, soczewica musi być zupełnie miękka, a zupa dość gęsta.
Doprawić solą i świeżym pieprzem.
Podawać z karmelizowaną, słodko – pikantną cebulką.

Karmelizowana, słodko - ostra cebula
1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
2-3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki ostrej papryczki (np. Piri Piri)
1 łyżeczka brązowego cukru

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na dużym ogniu, aż wyraźnie nabierze złoto-brązowego koloru. Dodać cukier, cynamon i papryczkę, smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się skarmelizuje.

Zupę podawać z łyżką tak przygotowanej cebuli, posypaną świeżą kolendrą.

Czytaj więcej
  • Beef pie (Australia)
    Beef pie
  • Mbtata (Kenia)
    Mbtata
  • Hummus (Izrael)
    Hummus