Składniki:
Beza
3 białka jajek
3 łyżki wody
150 g cukru pudru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Krem
250 ml 30% śmietanki
1 łyżka cukru pudru
1 dojrzałe mango
prażone płatki kokosa
opcjonalnie: 1 marakuja
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Zmieszaj cukier ze skrobią kukurydzianą.
Ubijaj białka ze szczyptą soli w robocie kuchennym, zanim piana stanie się sztywna, dodaj wodę i wymieszaj. Stopniowo wsypuj mąkę i skrobię, dokładnie ubijając po dodaniu każdej porcji. Na koniec miksuj przez 5-7 minut, aż ciasto na bezy zgęstnieje i stanie się błyszczące.
Rozprowadź ciasto na blaszce tak, aby miało lekko podniesione brzegi. Piecz przez 45 minut, aż beza będzie krucha na zewnątrz i miękka w środku. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól bezie stygnąć co najmniej przez 1 godzinę, maksymalnie do 3-4 godzin. Beza Pavlova może być przechowywana w hermetycznie zamykanym pojemniku.
Ubijaj śmietankę, aż zacznie się pienić, dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie, dopóki nie stanie się lekka i błyszcząca. W międzyczasie obierz mango, pokrój na kawałki i zmiksuj na purée. Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną. Przy pomocy łyżki nałóż krem na bezę. Dodaj prażone płatki kokosa i opcjonalnie marakuję. Podawaj natychmiast.