Składniki:
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
150 g masła
20 g cukru granulowanego
3 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka z 1 pomarańczy
100 g suszonej czeremchy amerykańskiej
100 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki brązowego cukru
150 g wysokiej jakości czekolady
Przygotowanie:
Czeremchę, wino i cukier włóż do rondelka i gotuj, aż owoce wchłoną całe wino, staną się pulchne, a całość uzyska konsystencję syropu. Odłóż do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Miksuj masło z cukrem, aż uzyskasz gładką konsystencję. Następnie dodaj szczyptę soli, tartą skórkę z pomarańczy i jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i, na przemian z jogurtem, dokładnie połącz z masłem. Dodaj przygotowaną wcześniej czeremchę i drobno pokruszoną czekoladę.
Formę do pieczenia babki posmaruj masłem i posyp mąką. Wlej ciasto i piecz przez ok. 1 godzinę, aż babka przyrumieni się na złotobrązowy kolor, a ciasto nie będzie przyklejać się do widelca. Wyjmij z formy i poczekaj, aż przestygnie. Podawaj z ciepłym sosem karmelowym.