Składniki:
125 g mąki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 całe jajka + 3 żółtka
80 g cukru
1/4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
120 g masła
3 białka z jajek
4 i 1/2 łyżki cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i mieszaj, aż powstanie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz i zawiń w folię. Włóż do lodówki. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i połóż na brytfankę. Ponakłuwaj widelcem i włóż do zamrażalnika na kolejne pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz przez 20 minut, aż się zarumieni. Odstaw do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie w piecu, przygotuj krem: cukier, skrobię kukurydzianą, sól, sok z cytryny i masło umieść w małym rondelku. Postaw na małym ogniu i mieszaj, aż masło się rozpuści, trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę.
Ubij lekko całe jajka z żółtkami. Z rondelka z roztopionym masłem zabierz 2-3 łyżki, dodaj je do jajek, wymieszaj, a potem całość wlej z powrotem do rondelka. Ciągle mieszając, gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie dodaj startą skórkę cytryny, przykryj papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Możesz przygotować krem dzień wcześniej i trzymać go w lodówce.
Gdy ciasto ostygnie, nałóż na nie krem cytrynowy. Użyj robota, by ubić pianę z jajek. W trakcie ubijania dodaj sól i stopniowo dosypuj cukier, dobrze mieszając po każdej porcji. Kiedy piana będzie sztywna i nabierze połysku, rozsmaruj ją łyżeczką na kremie cytrynowym. Włóż do pieca i piecz w temperaturze 200°C przez 3-5 minut, aż beza się przyrumieni.