Składniki:
60 ml letniej wody
60 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży
400 g mąki
1 łyżeczka soli
3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
180 g miękkiego masła
1 jajko wymieszane z łyżką wody
Przygotowanie:
Wlej 1/4 kubka ciepłej wody i taką samą ilość ciepłego mleka do miski. Dodaj rozkruszone drożdże i miksuj przy pomocy płaskiej końcówki. Poczekaj, aż drożdże zaczną pracować, wtedy dodaj mąkę i sól. Ustaw średnio-niską prędkość i mieszaj ciasto przez 2-3 minuty.
Jajka dodawaj pojedynczo, za każdym razem dobrze mieszając ciasto. Następnie wsyp cukier, zwiększ prędkość miksowania do średniej; ubijaj przez ok. 3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masło dodawaj po jednej łyżce przez ok. 4 minuty, za każdym razem dobrze mieszając, aż ciasto stanie się lekkie i jedwabiste. Kontynuuj mieszanie przez kolejne 10 minut, dopóki ciasto nie będzie z łatwością odchodzić od brzegów. Nakryj miskę folią. Niech ciasto rośnie w ciepłym i pozbawionym przeciągu miejscu przez ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Delikatnie odgazuj ciasto, po czym przykryj miskę szczelnie folią i odstaw do schłodzenia. Cztery razy, co pół godziny odgazuj ciasto, aż przestanie rosnąć. Wstaw na noc do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
Posmaruj masłem 12 gniazd na blaszce na muffinki. Podziel ciasto na 12 równych części; każdą z nich podziel jeszcze na trzy. Z każdej porcji ciasta uformuj kulkę. Do każdego przygotowanego gniazda włóż 3 kulki i przykryj ściereczką. Niech ciasto rośnie przez ok. 30 minut, aż stanie się lekkie i podwoi swoją objętość.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
Połóż blaszkę z ciastem na drugą blachę do pieczenia. Pędzelkiem delikatnie posmaruj wyrośnięte ciasto białkiem jajka. Piecz brioszki przez ok. 20 minut, aż przyrumienią się na złotobrązowy kolor. Odstaw do ostygnięcia na ok. 10 minut. Wyjmij brioszki z blaszki. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.