Składniki:
200 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
125 ml oleju
70 g jasnego brązowego cukru
150 g miodu
1 duża cukinia
70 g czekolady wysokiej jakości (o zawartości kakao min. 70%)
70 g prażonych orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Nasmaruj masłem i posyp mąką prostokątną brytfankę. Upraż orzeszki piniowe na patelni bez tłuszczu.
Połącz suche składniki (mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) w misce. Do innej miski wsyp cukier i dodaj jajka. Ubijaj do uzyskania białego koloru. Następnie dodaj olej i miód i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zetrzyj cukinię i dodaj do mieszaniny mokrych składników. Następnie połącz i dobrze zmieszaj zawartości obu misek. Dodaj drobno pokrojoną czekoladę i prażone orzeszki. Powstałe ciasto wlej do przygotowanej brytfanki i piecz przez 45-50 minut. Sprawdź, czy do wbitego noża przykleja się ciasto. Jeśli nie, wyjmij je z piekarnika, a przed podzieleniem na porcje poczekaj, aż całkowicie ostygnie.