Składniki:
10 g drożdży
350 ml wody o temperaturze 22°C
500 g mąki chlebowej
1 łyżeczka rafinowanej soli morskiej
150 kg drobno posiekanych solonych pistacji
świeżo starta skórka z połowy limonki
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
W małej misce zmieszaj pistacje, skórkę z limonki i pieprz cytrynowy.
W innej misce całkowicie rozpuść drożdże w wodzie. Umieść mąkę i sól w misie, wlej drożdże i dobrze wymieszaj. Zamieszaj ciasto i odstaw na 10 minut.
Ciasto wyrabiaj jeszcze przez 10-15 minut, aż stanie się błyszczące i będzie odchodzić od krawędzi miski. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie usuń z niego powietrze, dodaj pistacje, przykryj i odstaw na 15 minut.
Podziel ciasto na pół i odstaw pod przykryciem część, której nie będziesz używać. Pozostałe ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Potnij na paski o grubości 1 cm i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce i rozgrzej piekarnik do 220°C. Piecz przez 15-18 minut do uzyskania jasnobrązowego koloru. Wyjmij z pieca i poczekaj, aż wystygną. Grissini smakują najlepiej tuż po upieczeniu. Z resztą ciasta postępuj zgodnie z powyższym przepisem.