Składniki:
40 g masła
50 g mąki chlebowej
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży
275 ml mleka
1 jajko
100 g migdałów
2 łyżki miękkiego masła
100 g brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20x30 cm. Migdały umieść na blaszce, praż w piekarniku przez 10 minut, wyjmij, poczekaj, aż wystygną, drobno poszatkuj i odstaw.
W międzyczasie zmieszaj w dużej misce mąkę z 1 łyżeczką soli i dodaj drożdże. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewaj mleko i masło. Mieszaj powoli, aż masło się rozpuści, a całość będzie ciepła. Następnie wlej wszystko do miski z mąką, dodaj jajko i mieszaj, aż w misce uformuje się miękkie ciasto.
Wyrabiaj je za pomocą robota przez 5 minut, aż stanie się elastyczne i uzyska jednolitą konsystencję. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Posmaruj masłem prostokąt z ciasta. Zmieszaj w misce prażone migdały, brązowy cukier, cynamon i mąkę kukurydzianą, a następnie równomiernie posyp ciasto. Zawijaj ciasto, zaczynając od szerszej strony. Ostrym nożem potnij roladę na grube kawałki o wymiarach ok. 8x4 cm, następnie umieść je przeciętą stroną do góry w nasmarowanej tortownicy, zostawiając między nimi ok. 1 cm przerwy. Zostaw je w ciepłym miejscu na 30 minut, aż urosną. Posyp cynamonem i cukrem. Piecz przez 20-25 minut, dopóki nie zarumienią się na złotobrązowy kolor. Podawaj ciepłe.