Poznaj akcję „Ogródki ze Smakiem”!
Skorzystaj z udostępnionych materiałów: przeczytaj artykuły, pobierz konspekty zajęć dla dzieci lub dowiedz się jak założyć ogródek warzywny i jak o niego dbać w duchu less waste.
Zwycięzcy konkursu
Nagroda I. stopnia - ogródki warzywne:
- Miejskie Przedszkole nr 40 im. Marii Kownackiej w Rudzie Śląskiej, Województwo śląskie, powiat i gmina Ruda Śląska
- Przedszkole nr 13 w Lublinie, województwo Lubelskie, powiat i gmina Lublin
- Zespół Szkolno-Przedszkolny w Kątach, województwo mazowieckie, powiat piaseczyński, gmina Góra Kalwaria
- Przedszkole w Milówce, województwo śląskie, powiat żywiecki, gmina Milówka
- Publiczne Przedszkole Samorządowe w Trzebielu, województwo lubuskie, powiat żarski, gmina Trzebiel
Nagroda II. stopnia - mini ogródki:
- Samorządowe Przedszkolne w Tuplicach, województwo lubuskie, powiat żarski, gmina Tuplice
- Miejskie Przedszkole Integracyjne nr 9 „Na Zielonym Wzgórzu” w Gorzowie Wielkopolskim, województwo lubuskie, powiat i gmina Gorzów Wielkopolski
- Miejskie Przedszkole nr 24 Wesoła Żyrafa w Zielonej Górze, województwo lubuskie, powiat i gmina Zielona Góra
- Przedszkole nr 47 "Happy Days-Szczęśliwe Dni” w Zielonej Górze, województwo Lubuskie, powiat i gmina Zielona Góra
- Publiczne przedszkole Happy Bees, województwo dolnośląskie, powiat i gmina Wrocław
Nagroda III. stopnia - zestaw narzędzi oraz materiałów do prowadzenia ogródka:
- Przedszkole Niepubliczne „Piotruś Pan” w Pyrzycach, województwo zachodniopomorskie,
- Przedszkole w Zespole Szkolno-Przedszkolnym im. Noblistów Polskich w Lesznowolii, województwo mazowieckie
- Przedszkole im. św. Anieli Merici Sióstr Urszulanek UR w Wieliczce, województwo małopolskie
- Przedszkole Miejskie nr 15 w Pruszkowie, województwo mazowieckie
Przedszkole nr 5 "Weseli Sportowcy" w Luboniu, województwo wielkopolskie - Niepubliczne Przedszkole Katolickie bł. Karoliny, województwo opolskie
- Gminne Przedszkole nr 3 w Sępolnie Krajeńskim, województwo kujawsko-pomorskie
- Przedszkole im. Marii Kownackiej w Węglowicach, województwo śląskie
- Przedszkole Miejskie nr 29 ,,Kasztanowa Kraina” w Gorzowie Wielkopolskim, województwo lubuskie
- Publiczne Przedszkole nr 10 w Radomsku, województwo łódzkie
- Przedszkole Nieżywięć w Bobrowie, województwo kujawsko-pomorskie
- Przedszkole nr 338 "Sosnowa Stacyjka” w Warszawie, województwo mazowieckie
- Niepubliczne Przedszkole Zuchowa Przygoda w Gołdapi, województwo warmińsko-mazurskie
- Przedszkole Nr 4 im. Króla Maciusia I w Grodzisku Mazowiecki, województwo mazowieckie
- Przedszkole nr 2 im. Misia Uszatka w Swadzędzu, województwo wielkopolskie
- Przedszkole Niepubliczne Edu Flaming w Warszawie, województwo mazowieckie
- Przedszkole nr. 44 w Gdyni, województwo pomorskie
- Publiczne Przedszkole w Skomlinie, województwo łodzkie
- Publiczne Przedszkole nr 1 im. Jana Brzechwy w Radomsku, województwo łódzkie
- Samorządowe Przedszkole w Kamienicy, województwo małopolskie
Harmonogram
21.03 - 11.04.24 - zgłoszenie i głosowanie na przedszkola
12 - 17.04.24 - obrady jury i wybór laureatów
19.04.24 - ogłoszenie laureatów na stronie konkursu
Do 17.06.24 - realizacja ogródków i wysyłka nagród dodatkowych
Zobacz podsumowanie pierwszej edycji konkursu
Miejskie ogrodnictwo, w obliczu zmian klimatycznych, stanowi przyszłość miast, jak i planety. Właśnie dlatego w Electrolux stawiamy na edukację od najmłodszych lat. „Ogródki ze smakiem” to akcja, w której zachęcaliśmy przedszkola do udziału w konkursie. W ciągu niespełna 20 dni oddano ponad 81000 głosów, a 5 placówek wygrało wyjątkowy ogródek warzywny.
Tworzenie warzywnika to nie tylko rozrywka, to kształtowanie świadomych, mądrych ludzi, wrażliwych na potrzeby środowiska. Wierzę, że razem zrobimy wiele pięknych ogródków warzywnych, które nie będą miały przed dziećmi żadnych tajemnic.
Maja Popielarska - dziennikarka i autorka tekstu programowego Ogródki ze smakiem
Nagrody I. stopnia
Opis ogródka warzywnego – nagrody w konkursie „Ogródki ze smakiem”
Autorka projektu: mgr inż. Jagoda Valkov
Nagrody II. stopnia
Nagrody II stopnia w II edycji konkursu "Ogródki ze smakiem"
5 zestawów mini ogródków warzywnych (szklarni składanych)*
Autorka projektu: mgr inż. Jagoda Valkov
*Zdjęcie poglądowe
Nagrody III. stopnia
Nagrody za zajęcie III miejsca w II edycji konkursu „Ogródki ze smakiem”
20 zestawów narzędzi ogrodniczych
Wiosna
Wiosna to czas, gdy przyroda budzi się do życia, a słońce oświetla nasze twarze. Wprowadźmy wiosnę także na talerze, korzystając z pierwszych warzyw, jak kiełki i sałaty, by dania były smaczne, kolorowe i pełne świeżości.
„Dziecinne proste przepisy” to nowa książka kucharska dla dzieci i rodziców
Zapraszamy do odkrywania przepisów na bazie warzyw autorstwa Charliego Daigneault – znanego szefa kuchni, finalisty programu MasterChef, który pokazuje, że gotowanie może stać się nie tylko prawdziwą frajdą dla całej rodziny, ale też nauką o zdrowym odżywianiu!
Książka jest dostępna na stronie Wydawnictwa Bliżej Przedszkola, wieloletniego partnera akcji „Ogródki ze smakiem”.
Domowa spiżarnia
To miejsce do przechowywania owoców i warzyw, aby długo zachowały świeżość. Może to być piwnica, szafka w kuchni lub skrzynia na balkonie, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Dynia
Dynia to prawdziwy kulinarny symbol jesieni! Najmłodszym kojarzy się przede wszystkim z Halloween, jednak warto poznać dynię bliżej i docenić jej walory smakowe. Dynia przywędrowała do nas z dalekich zakątków świata (Ameryki Północnej), po czym osiedliła się w naszym kraju na stałe. Swoim pięknym kolorem może zdobić nasze ogórki, a także urozmaicać posiłki. Różnokolorowa, pełna witamin, delikatna, a przy tym smaczna i uniwersalna
Warzywa korzenne
Warzywa korzeniowe to grupa warzyw, których jadalną część stanowią korzenie, bulwy, kłącza lub cebule. Rosną pod ziemią, czerpiąc z gleby niezbędne składniki odżywcze.
We wrześniu króluje papryka. To warzywo cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje walory smakowe. Papryka jest bardzo zdrowa! Zawiera wiele składników wspierających pracę organizmu.
Sezon na jagodowe
Maliny i borówki zaliczane są do owoców jagodowych, które śmiało możemy nazwać polskimi superfoods! Owoce te są świetnym źródłem wielu witamin i składników, które wspierają m.in. naszą odporność i serce.
Ogródki ze smakiem - przestrzeń pełna przygód i fascynujących odkryć
Poprosiliśmy przedstawicielki 5 zwycięskich przedszkoli - laureatów I miejsca, w których marka Electrolux postawiła ogródki, o odpowiedź na 5 pytań na temat zaangażowania w akcję i planów edukacyjnych związanych z ogródkami.
Pomidor
Pomidor jest jednym z najchętniej jadanych krajowych warzyw. W sklepie znajdziemy go w dziale warzywnym, choć botanicy określają go jako owoc, a dokładniej jagodę. W zależności od odmiany pomidory różnią się wielkością, kształtem, a także kolorem.
Królowa lata – TRUSKAWKA
Jest symbolem lata – to ulubiony owoc Polaków. Jako pierwsza otwiera sezon na owoce jagodowe w naszym kraju.
"Ogródki ze smakiem": Konspekt zajęć dla 5-latków i 6-latków
Odkrywanie kolorowych warzyw i owoców. Poznanie zasad zdrowego żywienia ze szczególnym uwzględnieniem roli warzyw i owoców.
"Ogródki ze smakiem": Konspekt zajęć dla 3-latków i 4-latków
Odkrywanie kolorowych warzyw i owoców. Poznanie zasad zdrowego żywienia ze szczególnym uwzględnieniem roli warzyw i owoców.
Talerz Zdrowego Przedszkolaka
Tablica magnetyczna z Talerzem Zdrowego Przedszkolaka jest narzędziem, które można wykorzystać do interaktywnej edukacji żywieniowej. Korzystanie z tablicy podczas zajęć stanowi atrakcyjną dla dzieci alternatywę dla innych form utrwalania wiedzy teoretycznej z tego zakresu.
Sezon na nowalijki - RZODKIEWKA
Rzodkiewka to warzywo spokrewnione z kapustą. Istnieje wiele odmian rzodkiewki różniących się smakiem, kolorem i kształtem. Najczęściej wybie- ramy odmianę w odcieniach czerwieni, jednak warzywo to można znaleźć także w kolorze żółtym, białym czy fioletowym.
Rzodkiewka: Mały warzywny gigant
Rzodkiewka, nasz wiosenny pionier, otwiera przed dziećmi drzwi do fascynującego świata ogrodnictwa i zdrowego odżywiania. Ta niepozorna roślina jest idealnym pierwszym krokiem w edukacyjnej przygodzie z uprawą warzyw. W ramach rozgrzewki przed III edycją konkursu „Ogródki ze smakiem”, zachęcamy do wypróbowania rzodkiewkowych wyzwań – zarówno ogrodniczych, jak i tych kulinarnych!
Zabawy w ogródku
Kinga Bernat, edukatorka Banku Żywności SOS w Warszawie
Przedszkolne ogrody to świetny sposób, aby zachęcić dzieci do spędzania czasu na świeżym powietrzu i poznawania przyrody od najmłodszych lat.
Obserwowanie, jak roślina wyrasta z nasionka, jest magicznym przeżyciem i pokazuje, że ogród daje więcej, niż wkłada w niego ogrodnik.
Istnieje wiele zabaw, które można wykonać w szkolnym ogrodzie, aby zaangażować dzieci i sprawić, by nauka o przyrodzie i roślinach była przyjemna.
Pobierz i wydrukuj plakat
Jak zwiększyć szansę na wygraną? Zachęć rodziców i opiekunów do głosowania! Pobierz plakat konkursu, uzupełnij dane swojego przedszkola, wydrukuj i powieś w widocznym miejscu.
Ogródki ze smakiem
Maja Popielarska, dziennikarka
“Ogródki ze smakiem” najwyraźniej okazały się dobrym daniem. Energetycznym i pożywnym.
Wspólna zabawa w ogrodników!
Chcesz nauczyć dziecko odpowiedzialności i troski o przyrodę? Pomoże Wam w tym wspólne sadzenie groszku cukrowego! Wystarczy zaledwie kilka akcesoriów, aby w angażujący sposób przekazać przedszkolakowi wiedzę, która przyda mu się w przyszłości. A plony? Te zbierzemy wspólnie, w postaci świadomego ekologicznie pokolenia!
"Ogródki ze smakiem": Konspekt zajęć dla 5-latków i 6-latków
Sandra Hotloś, Patrycja Urban
Zestaw konspektów „Ogródki ze smakiem” dla dzieci w wieku 5-6 lat poszerza wiedzę na temat środowiska, w tym ogródków warzywnych oraz pogłębia świadomość ekologiczną. Dzięki niezliczonym, angażującym aktywnościom, podopieczni rozbudzą w sobie zainteresowanie światem roślin i zrozumieją, dlaczego tak ważna jest ochrona środowiska.
"Ogródki ze smakiem": Konspekt zajęć dla 3-latków i 4-latków
Sandra Hotloś, Patrycja Urban
„Ogródki ze smakiem” to pakiet materiałów dla nauczycieli wychowania przedszkolnego, dzięki którym nauczą małych podopiecznych o tym, jak żyć w zgodzie z naturą i nie marnować żywności. Z ich pomocą 3 i 4-latkowie poznają niezwykły świat roślin i zdobędą niezbędną wiedzę w lekkiej i przystępnej formie.
Rozmowy z dyrektorkami zwycięskich placówek
Dlaczego uczenie najmłodszych o roli ekologii jest tak istotne? Skąd decyzja o dołączeniu do konkursu? Jak wiele zmieniły „Ogródki ze smakiem”? Zachęcamy Was do przeczytania wypowiedzi dyrektorek placówek, które przystąpiły do naszej akcji!
Kolorowanki
Nauka poprzez zabawę to doskonały sposób na to, by przekazać najmłodszym to, co istotne. A jest o czym opowiadać, bo świat owoców i warzyw jest fascynujący i niezwykle barwny. Czasem trzeba mu tylko w tym pomóc, za pomocą kredek, farb czy flamastrów!
Ogródki ze smakiem
Maja Popielarska, dziennikarka
Ogródki ze smakiem to bardzo apetyczny tytuł, a przede wszystkim zachęta do wspólnej zabawy. Za nim kryje się mądre i ważne przedsięwzięcie.
Kalendarz prac w ogródku przedszkolnym
Katarzyna Misiak, koordynatorka ds. edukacji Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie
Ogródki ze smakiem to wyjątkowa inicjatywa dla najmłodszych, która ma na celu edukację poprzez zabawę oraz przybliżanie im tematów związanych ze środowiskiem i niemarnowaniem jedzenia. Dzięki ogródkom dzieci zyskują okazję do poznania teorii, ale również – sprawdzenia swych umiejętności praktycznych. A wszystko to w przyjemny i angażujący sposób!
Opis ogródka warzywnego – nagrody w konkursie
mgr inż. Jagoda Valkov, architektka krajobrazu i wnętrz
Przedszkolny ogródek to miejsce, gdzie dzieci mogą zdobyć wiedzę i umiejętności ogrodnicze. Uczą się tam wysiewania i sadzenia roślin, dbania o nie, zbierania plonów, kompostowania oraz innych sezonowych prac.
Ogródek przedszkolny
Katarzyna Misiak, koordynatorka ds. edukacji Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie
Ogród przedszkolny to często pierwsze miejsce, gdzie dziecko może odkryć niezwykły krąg życia: poznać jadalne rośliny, odkryć, jak się nimi opiekować i jak pozostałości zbiorów oraz resztki jedzenia przekształcić w pożyteczną dla roślin ziemię kompostową. Dzień po dniu, w rytmie pór roku obserwuje powolne zmiany procesów wzrostu i rozkładu. Tu wiedza ogrodnicza musi pogodzić się z potrzebami dzieci.
Less waste w ogrodzie
Kinga Bernat, edukatorka Banku Żywności SOS w Warszawie
Globalne ocieplenie, niszczenie zasobów naturalnych, głód – to tylko część listy problemów, które musimy zrozumieć i którym musimy stawić czoła. Zmniejszenie skali marnowania żywności przynosi korzyści dla naszego środowiska naturalnego, takie jak zmniejszenie śladu węglowego i śladu wodnego. Edukację warto zacząć już od najmłodszych lat i zasiać ziarno wiedzy, które będzie kiełkować i da owoc w postaci człowieka chcącego chronić nasza planetę.
W ramach akcji „Ogródki ze smakiem” powstały trzy edukacyjne słuchowiska: „Gra o zdrowie”, „Wszystkie pory roku” i „Jak nie marnować jedzenia”. Opowiadania w ciepły i przystępny sposób pokazują, jak trójka dzieci – Ala, Zosia i Franek – odkrywają tajniki ogrodu i sadu, ucząc się o zdrowej diecie, lokalnych produktach i niemarnowaniu jedzenia. Celem tych bajek jest uwrażliwienie najmłodszych na ważne kwestie związane z odżywianiem i ekologią, pomagając im zrozumieć, jak istotne jest dbanie o zdrowie i środowisko.
Paulina Płatkowska
Autorka książek i opowiadań, która w swojej twórczości skupia się na detalach i pięknie otaczającego świata. Jej pasja do przyrody i wrażliwość na otoczenie znajduje odzwierciedlenie w ciepłych i pełnych refleksji historiach, które często mają charakter edukacyjny. Płatkowska dąży do tego, aby poprzez swoje książki i słuchowiska uwrażliwiać zarówno dzieci, jak i dorosłych na tematy związane z ekologią, zdrowym odżywianiem oraz harmonią z naturą. W jej twórczości szczególnie cenione jest połączenie prostoty i głębi przekazu, które trafia do odbiorców w każdym wieku.
Maja Popielarska to miłośniczka roślin i ogrodów. Propaguje życie w zgodzie z naturą, edukuje i dba o przyrodę. Jest gospodynią programu „Maja w ogrodzie”, cenionego i lubianego przez widzów, oraz programu „Nowa Maja w ogrodzie” na antenie HGTV. Prezentuje pogodę w TVN i TVN Meteo. Widzowie uwielbiają Maję Popielarską za jej wdzięk i optymizm oraz ogromną wiedzę, którą dzieli się z widzami swoich programów i uczestnikami warsztatów. Maja Popielarska jest autorką wielu książek. Prowadzi warsztaty ogrodnicze i wykłady o roślinach, ogrodach i sztuce życia w harmonii z naturą.
mgr inż. Jagoda Valkov - architektka krajobrazu i wnętrz, scenografka, prowadzi pracownię Wzory Studio, autorka projektów „Ogródki ze Smakiem”. Pomysłodawczyni i organizatorka Targów Designu WZORY, Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego oraz Festiwalu Kręgi. Jest absolwentką Architektury Krajobrazu w Warszawie oraz scenografii i wystawiennictwa na Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi i Akademii Fotografii w Warszawie oraz Sputnik photos. Ukończyła kurs dokumentalny w Wajda School. Zrealizowała m.in.: „Dom Odzyskany” – projekt i wykonanie instalacji artystyczno – edukacyjnej w postaci domu zbudowanego z materiałów z recyclingu, „Ogród leczy” terapeutyczny ogród dla dzieci z niepełnosprawnościami. Prowadziła zajęcia horti-terapeutyczne dla dzieci w ramach akcji „Lato w mieście”.
Katarzyna Misiak - mgr inż. ogrodnictwa, zawodowo związana z ogrodami botanicznymi i edukacją przyrodniczą od 23 lat, a z kwitnącymi roślinami od 45, kiedy radośnie oberwała w babcinym ogródku wszystkie tulipany. Obecnie koordynator ds. edukacji w Ogrodzie Botanicznym Polskiej Akademii Nauk w Powsinie z pełnym zrozumieniem dla dziecięcej potrzeby badania świata roślin.
Kinga Bernat – dietetyk, ekspertka ds. niemarnowania żywności i edukacji żywieniowej.
Od 9 lat związana jest z fundacją Bank Żywności SOS w Warszawie, gdzie koordynuje projekty edukacji żywieniowej i kulinarnej dla różnych grup odbiorców. W swojej codziennej działalności łączy wiedzę teoretyczną z praktyczną umiejętnością komponowania posiłków oraz ograniczaniem wyrzucania jedzenia. Wierzy, że wszyscy możemy żyć w duchu less waste i marnować mniej żywności.
Sandra Hotloś - nauczycielka języka polskiego oraz edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej, od siedmiu lat związana z Centrum Edukacyjnym Bliżej przedszkola. Pomysłodawczyni i realizatorka grantów z zakresu edukacji przyrodniczej, prozdrowotnej, polonistycznej, teatralnej dla przedszkolaków i uczniów klasy 1-8, a także współtwórczyni materiałów dydaktycznych do popularnych programów edukacyjnych. Prywatnie szczęśliwa żona i mama, a także wielbicielka literatury i storytellingu.
Patrycja Urban - surdopedagog, lektor języka migowego, nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej. Od ośmiu lat zajmuje się prowadzeniem szkoleń, kursów i warsztatów z Polskiego Języka Migowego dla dzieci i dorosłych oraz współtworzy różne materiały dydaktyczne do programów edukacyjnych. Od dwóch lat współprowadzi bloga o tematyce parentingowej, gdzie dzieli się swoim doświadczeniem związanym z opieką i wychowaniem małego dziecka. Prezentuje swoje pomysły na aktywności z małymi dziećmi i zachęca czytelników do dwujęzyczności zamierzonej.
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz - ekspertka Medycznego Centrum Dietetyki i Edukacji Zdrowotnej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB. Realizatorka działań w projektach związanych z edukacją żywieniową oraz promowaniem nawyków prozdrowotnych wśród dzieci, młodzieży oraz rodziców. Autorka publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących dietoterapii i dietoprofilaktyki. Prowadzi wykłady i warsztaty popularyzujące zasady prawidłowego żywienia wśród pracowników żłobków, przedszkoli i szkół. Z zamiłowania propagatorka działań edukacji żywieniowej w przedszkolach i szkołach.
dr n. o zdr. Anna Małgorzata Taraszewska - ekspertka Medycznego Centrum Dietetyki i Edukacji Zdrowotnej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - PIB. Współrealizatorka zadań w krajowych programach zwalczania nadwagi, otyłości i promowania nawyków prozdrowotnych. Prowadząca i współprowadząca wykłady oraz warsztaty popularyzujące zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, młodzieży i ich rodziców, realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach, pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Autorka i współautorka publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób niezakaźnych oraz materiałów edukacyjnych z zakresu prawidłowego żywienia dla dzieci. Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
mgr Monika Korólczyk-Kowalczyk, mgr Sylwia Pacyna-Szymańska, mgr Izabela Pawluk – dietetyczki, ekspertki Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP PZH-PIB. Na co dzień zajmują się edukacją żywieniową zarówno dzieci, jak i dorosłych. W Centrum Dietetycznym Online pomagają Polakom zmieniać nawyki żywieniowe na zdrowsze. Ekspertki dziedzinowe w ogólnopolskich projektach żywieniowych. Podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci przekazują w praktyce, że zdrowo to także smacznie!
Prace w grudniu, styczniu i lutym
Zima to czas, w którym rośliny śpią, a ogrodnicy muszą zadbać o kilka ważnych spraw. Jeśli mamy w ogródku rośliny zimozielone, w dni, kiedy robi się ciepło, trzeba sprawdzić czy nie wymagają podlania.
Prace w marcu
Marzec to miesiąc szykowania grządek i siewu. Gdy tylko stopnieje śnieg i rozmarznie ziemia możemy siać bób, szpinak i pietruszkę.
Prace w kwietniu
Planując pracę w ogródku starajmy się pamiętać, że to czas intensywnego działania owadów zapylających. Więcej prac warto wykonywać w dni pochmurne, a słoneczną pogodę pozostawić zapylaczom.
Prace w maju
Po ostatnich przymrozkach na grządki wędrują ciepłolubne pomidory, papryki, bazylie, ogórki i dynie. Siejemy fasolę tyczną i karłową. Dosiewamy lub dosadzamy sałaty różnych odmian.
Prace w czerwcu
Czerwiec to czas bujnego wzrostu i rozwoju roślin oraz pierwszych zbiorów. Szpinaki, sałaty i rzodkiewki robią miejsce następnym roślinom.
Prace w lipcu
Lipiec to dobra pora na przygotowanie rozsady roślin dwuletnich. Część warzyw właśnie znika z ogrodów zostawiając puste grządki na poplony lub właśnie na rozsadniki.
Prace w sierpniu
Sierpień – najważniejszy czas dla poplonów. Jeśli chcemy korzystać z ogródka jesienią, właśnie teraz jest czas na szykowanie grządek i sianie czarnej rzodkwi, rzodkiewki i sałat na jesienny zbiór. W drugiej połowie miesiąca można siać roszponkę i szpinak.
Prace we wrześniu
Wrzesień to czas zbioru warzyw i pora stopniowego usuwania roślin z grządek. Przy tej okazji można pokazać dzieciom różnice w systemach korzeniowych różnych gatunków i pozwolić im na sprawdzenie, ile siły potrzeba, by w całości wyciągnąć z ziemi warzywa korzeniowe.
Prace w październiku i listopadzie
W październiku zbieramy i pielęgnujemy świeżo wysiane szpinaki, rzodkwie, roszponki. Zbieramy przede wszystkim owoce: jabłka, gruszki, śliwki, aronie, ostatnie maliny, jeżyny i winogrona.