Składniki na sernik
(sernik o średnicy 16 cm)
Ciasto
100 g herbatników razowych, 2 łyżki cukru, 60 g masła (roztopionego)
Masa
500 g serka kremowego, 2 łyżki uniwersalnej mąki, 3 średniej wielkości jajka, 40 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
1) Przygotuj doskonały spód
Nagrzej piekarnik do 180°C, a następnie dokładnie rozdrobnij herbatniki w blenderze. Blender Masterpiece to doskonałe narzędzie do tej pracy — wykona ją w kilka sekund. Wymieszaj rozdrobnione herbatniki z roztopionym masłem i cukrem, a następne wyłóż masę (lekko ugniatając) do 16-centymetrowej tortownicy. Aby uzyskać doskonały kruchy spód, piecz go przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Od wspaniałej masy na sernik po jedwabiście gładką zupę — blender Masterpiece to sposób na uzyskanie idealnej, aksamitnej konsystencji.
2) Przygotuj masę
Ubij serek na kremową konsystencję, a następnie dodaj cukier, śmietankę kremówkę, ekstrakt waniliowy, mąkę i jajka. Wlej 100 ml wody do komory piekarnika. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam, nagrzej piekarnik do temperatury 180℃ i naciśnij przycisk PlusSteam. Po upływie 5 minut piekarnik będzie gotowy do rozpoczęcia pieczenia.
3) Wyłóż, upiecz i schłodź
Wyłóż masę na spód i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 25 minut lub do czasu uzyskania sztywnej konsystencji (tylko środek powinien wyglądać na wilgotny i lekko ścięty). Wyjmij ciasto z piekarnika i umieść je na ruszcie. Pozostaw je do ostygnięcia, aż sernik całkowicie stężeje i zrobi się jedwabiście gładki.