Składniki na biszkopt czekoladowy
(ciasto czekoladowe o średnicy 16 cm)
Biszkopt
3 duże jajka, 80 g cukru, 30 g skrobi ziemniaczanej, 40 g mąki, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
200 ml śmietanki kremówki, 90 g cukru, 260 g posiekanej gorzkiej czekolady, 30 g masła
Sposób przygotowania
1) Przygotuj masę
Ubij trzy jajka z cukrem w misce do mieszania, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przełóż masę do blendera i ubijaj, aż potroi swoją objętość. Urządzenie Kitchen Assistent bardzo ułatwia tę pracę. Przesiej mąkę ziemniaczaną z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj suche składniki do ubitych jajek. Wlej masę do tortownicy o średnicy 16 cm.
2) Poddaj działaniu pary dla zwiększenia puszystości
Wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam i nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Naciśnij przycisk PlusSteam i odczekaj pięć minut. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 25 minut lub do czasu, aż biszkopt będzie gotowy. Przełóż ciasto na ruszt, aby całkowicie ostygło przed udekorowaniem.
3) Przygotuj jedwabiście gładką masę
Doprowadź w rondlu do wrzenia śmietanę wymieszaną z cukrem. Wlej gorącą śmietanę do miski z masłem i posiekaną gorzką czekoladą. Pozostaw na dwie minuty, a następnie wymieszaj trzepaczką aż do uzyskania jedwabiście gładkiej konsystencji.
4) Złóż w całość swoje dzieło
Teraz przekrój biszkopt na dwie równe warstwy. Rozprowadź połowę masy na jednej warstwie biszkoptu. Połóż na niej drugą warstwę ciasta i rozprowadź na wierzchu resztę masy, aż po same brzegi. Włóż ciasto na ok. 20 minut do chłodziarki, aż masa stężeje. Delektuj się smakiem, pamiętając, aby podzielić się z innymi!