Składniki na tartę cytrynową
(ciasto o średnicy 20 cm)
Ciasto patè sucree
50 g cukru pudru, 130 g masła, 180 g mąki, 10 g wody
Krem
25 g mąki, 170 g cukru, 100 g soku z cytryny, dwa jajka, jedno żółtko
1 g soli
Starta skórka z 1 cytryny
Beza
Dwa białka, 100 g cukru, 35 g wody
Sposób przygotowania
1) Przygotuj ciasto patè sucrée
Używając urządzenia Electrolux Assistent, wymieszaj mąkę, cukier puder i masło do konsystencji przypominającej tartą bułkę. Dodaj wodę i wymieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Odstaw na około 20 minut do lodówki. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Sposób na ubijanie i mieszanie, który zapewni Ci lepsze wypieki. Nasze urządzenie Assistent wykona za Ciebie najcięższe prace, zapewniając więcej czasu na organizację dobrej zabawy.
2) Upiecz ciasto patè sucrée
Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko oprószonej mąką. Wyłóż ciastem dno i boki formy do ciasta o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem. Pamiętaj o przycięciu brzegów. Odłóż tortownicę z ciastem na 30 minut do lodówki. Forma z ciastem jest już gotowa. Następnie włóż ją do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut lub aż ciasto będzie mieć złoto-brązowy kolor. Odłóż ciasto na bok.
3) Przygotuj bezę
Aby przygotować bezę, połącz w rondlu cukier z wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu się syropu umieść w rondlu termometr cukierniczy. Gdy syrop osiągnie temperaturę 110°C, ubij pianę z białek, używając średniej prędkości miksera. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120°C, zdejmij rondel z płyty grzejnej. Płyta indukcyjna umożliwia łatwe i szybkie uzyskanie tak wysokiej temperatury. Wlej gorący syrop do miski z pianą z białek.
4) Wykończ bezę
Pamiętaj o ciągłym mieszaniu masy bezowej, aby nie dopuścić do ścięcia się jajek. Po dodaniu syropu kontynuuj mieszanie, aż miska wystarczająco ostygnie, aby można było jej dotknąć, a temperatura masy bezowej spadnie do 37°C. Napełnij masą worek cukierniczy i odłóż go do lodówki w celu schłodzenia.
5) Przygotuj krem cytrynowy
Aby uzyskać idealnie gładki krem cytrynowy, wymieszaj startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy i mąkę do konsystencji pasty. W oddzielnej misce połącz jajka, żółtko, sól i cukier. Następnie ostrożnie wymieszaj ze sobą obie masy. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wyłóż krem na upieczony wcześniej spód.
6) Zadbaj o żywy cytrynowy kolor
Wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam i nagrzej piekarnik do temperatury 150℃. Naciśnij przycisk PlusSteam i włóż do środka ciasto. Piecz przez 20 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Zaczekaj, aż cytrynowa tarta całkowicie ostygnie, a następnie udekoruj ją masą bezową. A może by tak użyć ręcznego palnika gazowego, aby przypiec i przyrumienić bezę?