Wegański, bezglutenowy chleb bananowy
„Przekręcony” chleb bananowy
Marzenie miłośników czekolady. Chleb bananowy z nasionami chia i syropem z agawy zamiast cukru. Wegański i bezglutenowy. Twoja rodzina i przyjaciele go pokochają.
Składniki
4 banany (tłuczone)
1 łyżka stopionego oleju kokosowego
⅓ szklanki syropu z agawy
1 łyżka nasion chia wymieszanych z 3 łyżkami wody,
⅓ szklanki posiekanej, czarnej czekolady,
1 szklanka mąki orkiszonej (Lara używa także bezglutenowej, pełnoziarnistej),
1 łyżka proszku do pieczenia,
¼ łyżki sody oczyszczonej,
szczypta cynamonu,
¼ łyżki mleka kokosowego,
2 łyżki kakao
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°. W dużej misce wymieszaj zgniecione banany, olej kokosowy, syrop z agawy i nasiona chia z wodą. Składniki muszą się dobrze połączyć. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2
Wymieszaj około ⅓ masy z olejem kokosowym, kakao, posiekaną czekoladą, cynamonem i wanilią. Wlej „białą” masę do prostokątnej formy. Następnie wlej masę z czekoladą. „Posiekaj” masę nożem, aby osiągnąć efekt marmuru. Na wierzchu ułóż plasterki bananów.
Krok 3
Piecz przez 35-40 minut, do momentu, gdy patyczek włożony do środka będzie suchy. Odstaw do wystygnięcia.
Poznaj Larę Zaugg
Jako pełnokrwista czekoladoholiczka i koneserka, Lara Zuagg uwielbia tworzyć nowe desery i eksperymentować w kuchni. Swoją pasją dzieli się na popularnym blogu Vanillacrunnch. Jej przepisy są często beglutenowe lub wegańskie. Czekolada jest głównym składnikiem jej deserów, w których konwencjonalne składniki zastępuje zdrowszymi alternatywami.