Domowy jogurt z granolą

Domowy jogurt z granolą

Zacznij dzień od doskonałego śniadania

Zrób kremowy, gęsty jogurt w swoim piekarniku, bez użycia specjalnej maszyny do jogurtu, za pomocą mleka i kultur bakterii. Posyp go własnoręczenie zrobioną granolą - pyszną mieszanką orzechów, ziaren, syropu klonowego i miodu.

Składniki

200 g owsa pełnoziarnistego
200 g płatków migdałowych
100 g mąki pełnoziarnistej
110 g brązowego cukru
30 g maku
110 g masła ghee 
75 g syropu klonowego
40 g miodu
100 g miodu do dekoracji
200 g greckiego jogurtu lub własnoręcznie zrobionego, z 1 l mleka bez laktozy i kultur bakterii

Krok 1

Dodaj kultury bakterii do mleka, dokładnie wymieszaj i przelej do miseczek lub słoików. Umieść w piekarniku Electrolux CombiSteamPro. Wybierz program Yogurt.  Para i temperatura 42°C to optymalne warunki do wytwarzania dobrych kultur bakterii jogurtowych.  Gotuj przez 6-8 godzin.

Krok 2

Gdy jogurt jest gotowy, włóż go do chłodziarki i zacznij przygotowywanie granoli. Rozpuść masło w rondlu. Jeśli używasz płyty indukcyjnej, możesz to zrobić bez kąpieli wodnej. Dodaj syrop klonowy i miód. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Wymieszaj wszystkie składniki granoli w misie robota kuchennego Electrolux Assistent. Równomiernie rozprowadź na blasze wyłożonej papierze do pieczenia. Ustaw tryb „gorące powietrze” (140°C) i piecz granolę przez 15 minut. Wyjmij blachę, polej granolę miodem i dobrze wymieszaj. Piecz przez kolejne 20 min. Wyłącz piekarnik, ponownie wymieszaj granolę  i zostaw w piekarniku na 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach.

Krok 4

Przełóż domowy jogurt do miski, posyp granolą. Udekoruj świeżymy owocami.

  • Sezonowa zupa warzywna

     

     

  • Organiczne orzotto z jęczmienia
  • Łosoś z kalafiorem i jarmużem
  • Brownie z syropem z topinambura