Brownie z syropem z topinambura
Słodkie ciasto z syropem z topinambura
Pyszne brownie słodzone syropem z topinambura zamiast cukru. Syrop z topinambura jest bogaty w inulinę, która wspiera pożytecznne kultury bakterii w układzie pokarmowym. Jest wyjątkowo słodki i ma bardzo niski indeks glikemiczny.
Składniki
125 g masła klarowanego
125 g czekolady
2 jajka
300 ml syropu z topinambura
115 g mąki ryżowej
25 g kakao 100%
Szczypta soli
Krok 1
Do garnka włóż połamaną czekoladę i masło. Pogrzewaj na płycie indukcyjnej Electrolux, poziom grzania 2. Indukcja sprawia, że temperatura jest stabilna i można stopić czekoladę bez kąpieli wodnej.
Krok 2
Ubij jajka za pomocą robota Electrolux Assistent. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj. Na koniec dodaj roztopią czekoladę i syrop z topinambura. Wymieszaj na gładką masę.
Krok 3
Ustaw tryb „Gorąca para” w piekarniku Electrolux CombiSteamPro. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu, odstaw ciasto do schłodzenia, a następnie pokrój na małe kawałki.