Brownie z syropem z topinambura

Brownie z syropem z topinambura

Słodkie ciasto z syropem z topinambura

Pyszne brownie słodzone syropem z topinambura zamiast cukru. Syrop z topinambura jest bogaty w inulinę, która wspiera pożytecznne kultury bakterii w układzie pokarmowym. Jest wyjątkowo słodki i ma bardzo niski indeks glikemiczny.

Składniki

125 g masła klarowanego
125 g czekolady
2 jajka
300 ml syropu z topinambura
115 g mąki ryżowej
25 g kakao 100%
Szczypta soli

Krok 1

Do garnka włóż połamaną czekoladę i masło. Pogrzewaj na płycie indukcyjnej Electrolux, poziom grzania 2. Indukcja sprawia, że temperatura  jest stabilna i można stopić czekoladę bez kąpieli wodnej.

Krok 2

Ubij jajka za pomocą robota Electrolux Assistent. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj.  Na koniec dodaj roztopią czekoladę i syrop z topinambura. Wymieszaj na gładką masę.

Krok 3

Ustaw tryb „Gorąca para” w piekarniku Electrolux CombiSteamPro. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu, odstaw ciasto do schłodzenia, a następnie pokrój na małe kawałki.

  • Domowy jogurt z granolą
  • Sezonowa zupa warzywna

     

     

  • Organiczne orzotto z jęczmienia
  • Łosoś z kalafiorem i jarmużem