Ciasto cytrynowe z bezą
Składniki
Ciasto: 250 g mąki / 125 g masła / szczypta soli / 70 ml ciepłej wody
Krem cytrynowy: 2 cytryny / 3 żółtka / 200 ml śmietanki kremówki / 2 łyżki mąki / 70 g brązowego cukru
Beza: 3 białka / szczypta soli / 125 g brązowego cukru / 125 cukru pudru
Ciasto
Wymieszaj mąkę z solą i masłem pokrojonym na kawałki. Zagnieć. Dodaj ciepłą wodę i uformuj kulę. Włóż do chłodziarki na 30 min. Wyłóż ciastem formę do pieczenia i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Krem cytrynowy
Wymieszaj żółtka z cukrem. Dodaj skórkę i sok z 2 cytryn, a następnie śmietanę i mąkę. Dobrze wymieszaj. Wylej krem na gotowy spód i piecz przez kolejne 20 min w temperaturze 180°C.
Beza
Ubij białka na sztywno. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie. Na koniec wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i udekoruj nią ciasto.
Wybierz tryb „grill” w piekarniku i piecz ciasto w temperaturze 150°C do uzyskania odpowiedniego koloru (od 5 do 7 minut).