Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami

Jak upiec najszybsze ciasto świata? Porada od Ostrej-na-słodko: piekarnik parowy Electrolux z funkcją szybkiego nagrzewania szybko osiąga 170°C - a Ty w tym czasie mieszasz składniki!

Składniki

jogurt naturalny (w kubeczku) – 180 g (umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników)
mąka – 3 kubeczki
cukier – 1,5 kubeczka
cukier waniliowy – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
jajko – 3 szt.
olej – 1 kubeczek
maliny + płatki migdałów

Sposób przygotowania

Do miski wlej jogurt, a następnie po kolei dodaj pozostałe składniki.
Wymieszaj na gładką masę.

Przełóż do niedużej formy (u mnie 22×24), posyp owocami i płatkami migdałów. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut.

Sprawdź patyczkiem. W razie konieczności piecz trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.