Mus czekoladowy z auqafabą
Zakręcony mus czekoladowy
Spróbuj pysznego musu czekoladowego Lary. W tym innowacyjnym przepisie zamiast jajek używana jest ubita aquafaba (płyn z puszki ciecierzycy), a także nektar z kokosa.
Składniki
1 puszka ciecierzycy (będzie potrzebny tylko płyn, około 1 szklanki)
1 szklanka (120 gr) grubo posiekanej czekolady
2 łyżki nektaru z kokosa (można go zastąpiwć syropem klonowym lub z agawy)
½ łyżki ekstraktu z wanilii
Krok 1
Rozpuść czekoladę za pomocą płyty indukcyjnej lub w kąpieli wodnej. Dodaj ekstrakt z wanilii i nektar kokosowy. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
Ubij aquafabę za pomocą miksera lub robota kuchennego Kitchen Assistent, do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Delikatnie wymieszaj z czekoladą.
*Upewnij się, że ubijaczka, misa i sztućce są idealnie czyste, bez śladów płynu do mycia lub oleju.
Krok 3
Przelej mus do miseczek i umieść je w chłodziarce. Mus będzie gotowy po 30 minutach.
Poznaj Larę Zaugg
Jako pełnokrwista czekoladoholiczka i koneserka, Lara Zuagg uwielbia tworzyć nowe desery i eksperymentować w kuchni. Swoją pasją dzieli się na popularnym blogu Vanillacrunnch. Jej przepisy są często beglutenowe lub wegańskie. Czekolada jest głównym składnikiem jej deserów, w których konwencjonalne składniki zastępuje zdrowszymi alternatywami.