1. Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy roztopione i ostudzone masło z cukrem.
2. Masę mieszamy, wykładamy nią spód tortownicy (wyłożony papierem do pieczenia) o śr. 20-24 cm lekko dociskając do powierzchni blaszki.
3. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
4. Twaróg miksujemy z jajami oraz cukrem. Dodajemy również śmietanę, ziarna z wanilii, esencję waniliową oraz na samym końcu budyń – masę miksujemy na jednolitą i kremową.
5. Przekładamy ją na przygotowany wcześniej spód. Piekarnik ustawiamy na temp. 180 stopni góra/dół.
6. Sernik pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).
7. Konieczne jest uzupełnienie pojemnika w piekarniku o wodę, nalewając ją do tego pojemnika.
8. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia przestawiamy program na “Pieczenie parowe 50/50”.
Sernik, kiedy jest już gotowy powinien mieć elastyczny i sprężysty wierzch – możecie też sprawdzić patyczkiem czy jego środek jest już upieczony czy może nadal jest jeszcze mokry.
10. Gdy sernik nam się studzi możemy przygotować solony karmel, którym polejemy popcorn i resztę ciasta.
11. Cukier podgrzewamy w garnuszku, aż się roztopi i zbrązowieje.
12. Dodajemy wodę i szybko mieszamy, gotujemy kilka chwil i dolewamy śmietanki.
13. Po ok. 5 minutach gotowania sosu dodajemy masło oraz sól i wyłączamy palnik.
14. Mieszamy sos na jednolitą masę, studzimy i przelewamy do miski z gotowym popcornem.
15. Popcorn wymieszany z karmelem przekładamy na wierzch sernika, dodajemy borówki.
16. Sernik chłodzimy ok. 2 godzin.
Smacznego!