Pain Perdu - tost francuski

Pain Perdu - tost francuski

Pain Perdu - tost francuski

Pain Perdu, znany jako tost francuski, początkowo był pysznym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba. Zmiksuj dokładnie ciasto w blenderze Explore 7, następnie zanurz w nim pieczywo i usmaż, aż będzie idealnie zarumienione.

Czas pieczenia: 15 minut

Składniki

Czerstwy chleb krojony
60 g masła (do smażenia)
50 g cukru trzcinowego Demerara
250 g śmietanki kremówki
250 g mleka
1 jajko
1 żółtko
5 g pasty z ziaren wanilii

Sposób przygotowania

  • Zmiksuj ciasto w blenderze i obtocz w nim kromki chleba, aż staną się ciężkie.
  • Odsącz i usmaż na maśle na złoty kolor.

Dobór wina

Pain perdu wydaje się być dość ciężki i wysokokaloryczny, lecz jest przepyszny. Jego słodkość i kremową konsystencję można zrównoważyć ostrym smakiem bezalkoholowego piwa imbirowego. Jest mnóstwo dobrych marek takich jak Fever Tree, Fentimans, Belvoir, Bundaberg (0,5% obj. alk.), lecz można też stworzyć własną kompozycję. Serwować świeże, lecz niezbyt zimne w kieliszkach na nóżce. Ciepłe pain perdu zwykle smakuje lepiej, a kontrast temperatur może być zaskakujący.


noże na desce kuchennej

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Bleu

  • Naleśniki z wędzonym łososiem
  • Pesto
  • Pizza