Pain Perdu - tost francuski
Pain Perdu - tost francuski
Pain Perdu, znany jako tost francuski, początkowo był pysznym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba. Zmiksuj dokładnie ciasto w blenderze Explore 7, następnie zanurz w nim pieczywo i usmaż, aż będzie idealnie zarumienione.
Czas pieczenia: 15 minut
Składniki
Czerstwy chleb krojony
60 g masła (do smażenia)
50 g cukru trzcinowego Demerara
250 g śmietanki kremówki
250 g mleka
1 jajko
1 żółtko
5 g pasty z ziaren wanilii
Sposób przygotowania
- Zmiksuj ciasto w blenderze i obtocz w nim kromki chleba, aż staną się ciężkie.
- Odsącz i usmaż na maśle na złoty kolor.
Dobór wina
Pain perdu wydaje się być dość ciężki i wysokokaloryczny, lecz jest przepyszny. Jego słodkość i kremową konsystencję można zrównoważyć ostrym smakiem bezalkoholowego piwa imbirowego. Jest mnóstwo dobrych marek takich jak Fever Tree, Fentimans, Belvoir, Bundaberg (0,5% obj. alk.), lecz można też stworzyć własną kompozycję. Serwować świeże, lecz niezbyt zimne w kieliszkach na nóżce. Ciepłe pain perdu zwykle smakuje lepiej, a kontrast temperatur może być zaskakujący.