Naleśniki z wędzonym łososiem

Naleśniki z wędzonym łososiem

Naleśniki z wędzonym łososiem

Puszysty naleśnik w amerykańskim stylu to klasyczne danie na śniadanie, które dzięki rozmaitym dodatkom może zamienić się w smakowitą przekąskę. W tym przepisie dodaje się cienkie plastry wędzonego łososia - naprawdę pyszne.

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

Na naleśniki
230 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka z 1 cytryny, 2 szczypty soli, 6 jajek (rozdzielić żółtka i białka), 280 g mleka

Przybranie
Wędzony łosoś, koperek, śmietana, sok z cytryny

Sposób przygotowania

  • Zmiksuj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytryny i sól w blenderze Explore 7.
  • W środku zrób wgłębienie, dodaj żółtka, wlej mleko i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • W dużej misce ubij białka ręcznym mikserem na sztywną pianę.
  • Powoli wlewaj ciasto naleśnikowe do miski z białkami, starając się zatrzymać jak najwięcej powietrza, aż ciasto uzyska lekką konsystencję.
  • Rozgrzej dużą patelnię i dodaj odrobinę masła.
  • Nałóż łyżeczkę ciasta na gorącą patelnię i smaż po obu stronach przez około 2 minuty, aż się zarumienieni.
  • Zrób to samo z resztą ciasta.
  • W celu podania na naleśnikach, nałóż na nie trochę śmietany, udekoruj łososiem, posyp koperkiem i dodaj kilka kropel soku z cytryny.

Technika mistrza

Chcesz, by były bardziej puszyste?
Ubicie białek osobno sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste i delikatniejsze w smaku.

Dobór wina

Doskonałym dodatkiem do tego klasycznego, ekskluzywnego dania będzie klasyczne, ekskluzywne wino: wino musujące wytwarzane metodą tradycyjną. Możesz wybrać wino na bazie Chardonnay lub Blanc de Blancs z Szampanii we Francji, z Franciacorta we Włoszech, z Wielkiej Brytanii lub z terenu Nowego Świata o zimniejszym klimacie: Tasmanii w Australii lub Marlborough w Nowej Zelandii. Świeżość i musujący charakter wina podkreśli strukturę łososia, wydobywając jednocześnie jego słony smak. Jeśli chcesz podkreślić złożoność smaków, podaj je w normalnych kieliszkach tulipanowych, zamiast w kieliszkach fletowych lub pucharkowych.

Czytaj więcej

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Bleu

  • Pain Perdu - tost francuski
  • Pizza
  • Bułeczki na parze