Naleśniki z wędzonym łososiem
Naleśniki z wędzonym łososiem
Puszysty naleśnik w amerykańskim stylu to klasyczne danie na śniadanie, które dzięki rozmaitym dodatkom może zamienić się w smakowitą przekąskę. W tym przepisie dodaje się cienkie plastry wędzonego łososia - naprawdę pyszne.
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
Na naleśniki
230 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka z 1 cytryny, 2 szczypty soli, 6 jajek (rozdzielić żółtka i białka), 280 g mleka
Przybranie
Wędzony łosoś, koperek, śmietana, sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Zmiksuj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytryny i sól w blenderze Explore 7.
- W środku zrób wgłębienie, dodaj żółtka, wlej mleko i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W dużej misce ubij białka ręcznym mikserem na sztywną pianę.
- Powoli wlewaj ciasto naleśnikowe do miski z białkami, starając się zatrzymać jak najwięcej powietrza, aż ciasto uzyska lekką konsystencję.
- Rozgrzej dużą patelnię i dodaj odrobinę masła.
- Nałóż łyżeczkę ciasta na gorącą patelnię i smaż po obu stronach przez około 2 minuty, aż się zarumienieni.
- Zrób to samo z resztą ciasta.
- W celu podania na naleśnikach, nałóż na nie trochę śmietany, udekoruj łososiem, posyp koperkiem i dodaj kilka kropel soku z cytryny.
Technika mistrza
Chcesz, by były bardziej puszyste?
Ubicie białek osobno sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste i delikatniejsze w smaku.