Pesto

Pesto

Pesto

Doskonały dodatek do makaronów. Przygotowanie pesto jest niezwykle proste - wystarczy zmiksować czosnek, orzeszki piniowe, parmezan i oliwę z ziołami. Jest to klasyczny przepis na pesto z bazylii, lecz można dodać własne zioła z przydomowego ogródka.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki

1 ząbek czosnku
20 g uprażonych orzeszków pinii
1 pęczek bazylii
75 g startego parmezanu
150 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Technika mistrza

składniki na pesto
  • Do przygotowania pesto trzeba użyć bardzo dobrych składników. Smak pesto będzie zależeć od jakości użytych produktów.
  • Składniki alternatywne? Bazylię można zastąpić innymi ziołami, np. miętą lub kolendrą, a nawet rukolą.
  • Ten przepis zawsze się udaje: jeśli omyłkowo dodasz za dużo oliwy, przez co konsystencja będzie zbyt oleista (będzie się rozdzielać), dodaj odrobinę zimnej wody lub kostkę lodu i miksuj jeszcze przez chwilę, aby zemulgować olej. Wskazówka: po przygotowaniu pesto możesz umieścić je w małych pojemniczkach lub pojemnikach na kostki lodu, dzięki czemu za każdym razem użyjesz tylko tyle, ile potrzebujesz.

noże na desce kuchennej

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Bleu

  • Pizza
  • Pain Perdu - tost francuski
  • Makrela z sałatką z ananasa