Makrela z sałatką z ananasa
Makrela z sałatką z ananasa
Olej sezamowy, limonka i papryczki chilli tworzą wyrazistą mieszankę smaków, które są charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Zamiast makreli można spróbować morlesza krwistego, a ananasa można zastąpić mango.
4 filety z makreli
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
1 mały ananas
60 g cydru jabłkowego
2 ząbki czosnku
2 papryczki tajskie/chilli
120 g oleju sezamowego
1 marynowana czerwona cebula
kolendra, limonka, sól
Sposób przygotowania
- Przygotuj filet z makreli, smarując go olejem sezamowym, a następnie piecz przez kilka minut w piekarniku w temperaturze 180°C.
- Aby przygotować sos do sałatki, zmiksuj wszystkie składniki w blenderze Explore 7 (ananas, chilli, olej sezamowy, cydr jabłkowy, limonka, czosnek, sól i pieprz).
- Serwowanie
Technika mistrza
Składniki alternatywne?
Makrelę można zastąpić sardynką lub morleszem krwistym, a zamiast ananasa można użyć mango.
Dobór wina
Niezwykła, lecz niewątpliwie smaczna kombinacja. Wybór trunku idealnego do tego przepisu jest prosty: jest nim cydr. Najlepszy będzie cydr rzemieślniczy, poddany fermentacji w butelce. Można go kupić na całym świecie, lecz warto sięgnąć po cydr z Bretanii, Normandii lub Kraju Basków we Francji, Asturii lub Kraju Basków w Hiszpanii lub Kanadzie. Napój ten lepiej smakuje podawany w kieliszkach do wina. W wersji bez alkoholu można użyć bardzo ostrego, prawie wytrawnego w smaku i gęstego soku tłoczonego z jabłek Cox lub Bramley.