Pizza
Pizza
Dzięki połączeniu ciągliwego sera, chrupiącego ciasta i słodkiego sosu pizza stała się bardzo popularnym daniem. Dodanie zmiksowanej papryki sprawia, że ten sos wyraźnie odróżnia się od typowego sosu do pizzy. Możesz dodać swoje ulubione dodatki.
Wystarcza na 2 pizze
Czas przygotowania: 2h (z wyrastaniem ciasta)
Składniki
Ciasto
8 g świeżych drożdży, 150 g letniej wody, 250 g mąki, 5 g soli, 2 g cukru, 25 g oliwy z oliwek
Sos z pomidorów i papryki
4 ząbki czosnku, 2 żółte lub czerwone papryki, 1 biała cebula, 2 pomidory (bez gniazd nasiennych), oliwa z oliwek
Przybranie
Garść rukoli, garść roszponki, sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Włóż drożdże do blendera Explore 7. Wlej ciepłą wodę, wymieszaj składniki i pozostaw rozczyn do czasu, aż drożdże ruszą.
- Do kielicha blendera lub dużej miski wsyp mąkę, sól i cukier, a potem dodaj oliwę z oliwek.
- Wlej wodę do mąki i miksuj na średnich obrotach przez około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Jeśli nie masz blendera, wyrabiaj ciasto na blacie roboczym delikatnie oprószonym mąką przez 10-15 minut.
- Wsyp mąkę do miski delikatnie nasmarowanej olejem i zakryj folią samoprzylegającą. Odstaw, aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj sos. Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C/180°C z termoobiegiem. Ułóż wszystkie warzywa na dużej blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i piecz przez około 30 minut.
- Odstaw, aż lekko ostygną i przełóż do blendera. Zmiksuj na pastę o dość grubej konsystencji i odstaw.
- Zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C i włóż dużą blachę do pieczenia, która pomieści pizzę.
- Ponownie wyrób ciasto i podziel na 2 części. Uformuj płaskie, okrągłe placki i posmaruj je sosem.
- Nałóż dodatki, następnie ostrożnie przenieś po jednej pizzy do piekarnika. Piecz przez 8 minut, aż spód się zarumieni, a ser się zapiecze.
- Wyjmij z piekarnika i udekoruj rukolą oraz roszponką, posyp solą i pieprzem. Gotowe do podania.
Technika mistrza
Świeżość ziół
Dodaj świeże lub suszone zioła do pizzy po jej upieczeniu, dzięki czemu nie spalą się, a ich smak będzie wyrazisty.