Zupa dyniowa z kwaśną śmietaną

Zupa dyniowa z kwaśną śmietaną

Zupa dyniowa z kwaśną śmietaną


Tę pożywną, bogatą w składniki odżywcze, słodką zupę dyniowo-ziemniaczaną podaje się z kawałkiem lekko pikantnej tarty fine, która doskonale kontrastuje z jej smakiem.

Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki

Zupa dyniowa z kwaśną śmietaną
100 g masła, 1 obrana i pokrojona cebula hiszpańska, tymianek (3 gałązki), liść laurowy, 1 kg obranej i pokrojonej dyni, 200 g obranych i pokrojonych ziemniaków odmiany charlotte, 50 g roztopionego masła, 4 liści szałwii, 150 g kwaśnej śmietany

Pikantna tarta fine z migdałami i szałwią
400 g gotowego ciasta francuskiego, 20 g masła, 1 obrana i pokrojona szalotka, 10 g przyprawy Vadouvan, 1 jajko, 50 g mielonych migdałów, 1 łyżka mąki pszennej, pestki dyni, sól i pieprz

Sposób przygotowania

Zupa dyniowa z kwaśną śmietaną

  • Postawić rondel na średnim ogniu i poddusić na maśle cebulę, tymianek i liść laurowy, aż cebula zmięknie (ok. 10 minut).
  • Dodać pokrojoną dynię i połową pestek. Odłożyć pozostałe pestki na później. Dodać ziemniaki odmiany Charlotte, a następnie zalać wodą i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 20 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  • Po ugotowaniu wyjąć tymianek i liść laurowy i za pomocą blendera Electrolux Explore 7 zmiksować warzywa na puree.
  • Przetrzeć puree przez sito stożkowe bezpośrednio do rondla, doprawić i rozrzedzić do pożądanej konsystencji wodą. Odstawić na bok.

Pikantna tarta fine z migdałami i szałwią

  • Nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 180°C i wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
  • Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt o wymiarach 25 cm × 12 cm i grubości ok. 3 mm.
  • Umieścić ciasto na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie ustawić rondel na średnim ogniu, roztopić na nim masło, a następnie dodać szalotki i przyprawę Vadouvan. Dusić przez 5 minut, a następnie wyjąć z rondla i schłodzić.
  • W średniej wielkości misce wymieszać jajko, mielone migdały, mąkę i resztę pestek dyni na gładką masę. Dodać schłodzoną szalotkę, wymieszać i przyprawić.
  • Utworzyć wzniesienie wokół brzegu ciasta umieszczonego na papierze do pieczenia, zagniatając je palcami na grubość ok. 2 cm. Wypełnić środek ciasta masą migdałową z przyprawami i rozprowadzić ją równomiernie do brzegów.
  • Piec we wstępnie nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
  • Wyłożyć drugą blachę papierem do pieczenia. Ostrożnie przełożyć tartę spodem do góry na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez kolejne 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na 4 długie paski.

Składanie potrawy

  • Rozgrzać rondel na małym ogniu, roztopić masło i podsmażyć na nim liście szałwii, aż staną się chrupiące. Przyprawić.
  • Delikatnie podgrzać zupę dyniową i w razie potrzeby pokrojoną w paski tartę fine.
  • Rozlać zupę do 4 miseczek, dodać kwaśną śmietanę, przybrać liściem szałwii, skropić roztopionym masłem i położyć z boku pasek tarty fine.

Dobór wina

Spotkanie zachodu ze wschodem – dynia i szałwia w połączeniu z pikantnymi migdałami. Ponieważ to danie jest jednocześnie słodkie i pikantne, można podać je z podobnym w charakterze winem o bogatym smaku z nutą słodyczy lub bardzo dojrzałych owoców. Jeśli jest dostępne, doskonale sprawdzi się do tej potrawy wino Alsatian Pinot Gris. Doskonałe będzie również czteroletnie chardonnay z Australii lub Stanów Zjednoczonych.

noże na desce kuchennej

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Bleu

  • Zupa krem z topinambura
  • Dressing z imbiru i yuzu
  • Tarta o smaku matcha z wiśniami