Zupa dyniowa z kwaśną śmietaną
Zupa dyniowa z kwaśną śmietaną
Tę pożywną, bogatą w składniki odżywcze, słodką zupę dyniowo-ziemniaczaną podaje się z kawałkiem lekko pikantnej tarty fine, która doskonale kontrastuje z jej smakiem.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki
Zupa dyniowa z kwaśną śmietaną
100 g masła, 1 obrana i pokrojona cebula hiszpańska, tymianek (3 gałązki), liść laurowy, 1 kg obranej i pokrojonej dyni, 200 g obranych i pokrojonych ziemniaków odmiany charlotte, 50 g roztopionego masła, 4 liści szałwii, 150 g kwaśnej śmietany
Pikantna tarta fine z migdałami i szałwią
400 g gotowego ciasta francuskiego, 20 g masła, 1 obrana i pokrojona szalotka, 10 g przyprawy Vadouvan, 1 jajko, 50 g mielonych migdałów, 1 łyżka mąki pszennej, pestki dyni, sól i pieprz
Sposób przygotowania
Zupa dyniowa z kwaśną śmietaną
- Postawić rondel na średnim ogniu i poddusić na maśle cebulę, tymianek i liść laurowy, aż cebula zmięknie (ok. 10 minut).
- Dodać pokrojoną dynię i połową pestek. Odłożyć pozostałe pestki na później. Dodać ziemniaki odmiany Charlotte, a następnie zalać wodą i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 20 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Po ugotowaniu wyjąć tymianek i liść laurowy i za pomocą blendera Electrolux Explore 7 zmiksować warzywa na puree.
- Przetrzeć puree przez sito stożkowe bezpośrednio do rondla, doprawić i rozrzedzić do pożądanej konsystencji wodą. Odstawić na bok.
Pikantna tarta fine z migdałami i szałwią
- Nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 180°C i wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
- Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt o wymiarach 25 cm × 12 cm i grubości ok. 3 mm.
- Umieścić ciasto na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie ustawić rondel na średnim ogniu, roztopić na nim masło, a następnie dodać szalotki i przyprawę Vadouvan. Dusić przez 5 minut, a następnie wyjąć z rondla i schłodzić.
- W średniej wielkości misce wymieszać jajko, mielone migdały, mąkę i resztę pestek dyni na gładką masę. Dodać schłodzoną szalotkę, wymieszać i przyprawić.
- Utworzyć wzniesienie wokół brzegu ciasta umieszczonego na papierze do pieczenia, zagniatając je palcami na grubość ok. 2 cm. Wypełnić środek ciasta masą migdałową z przyprawami i rozprowadzić ją równomiernie do brzegów.
- Piec we wstępnie nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
- Wyłożyć drugą blachę papierem do pieczenia. Ostrożnie przełożyć tartę spodem do góry na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez kolejne 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na 4 długie paski.
Składanie potrawy
- Rozgrzać rondel na małym ogniu, roztopić masło i podsmażyć na nim liście szałwii, aż staną się chrupiące. Przyprawić.
- Delikatnie podgrzać zupę dyniową i w razie potrzeby pokrojoną w paski tartę fine.
- Rozlać zupę do 4 miseczek, dodać kwaśną śmietanę, przybrać liściem szałwii, skropić roztopionym masłem i położyć z boku pasek tarty fine.
Dobór wina
Spotkanie zachodu ze wschodem – dynia i szałwia w połączeniu z pikantnymi migdałami. Ponieważ to danie jest jednocześnie słodkie i pikantne, można podać je z podobnym w charakterze winem o bogatym smaku z nutą słodyczy lub bardzo dojrzałych owoców. Jeśli jest dostępne, doskonale sprawdzi się do tej potrawy wino Alsatian Pinot Gris. Doskonałe będzie również czteroletnie chardonnay z Australii lub Stanów Zjednoczonych.