Bułeczki na parze
Bułeczki na parze
Idealnie przyrządzone bułeczki na parze z chrupiącą skórką - prawie że prosto z piekarni. Świetny przepis na weekendowe poranki, kiedy zasługujesz na coś wyjątkowego.
Ilość porcji: 8 bułek
Czas przygotowania: 2h (z wyrastaniem ciasta)
Składniki
Bułeczki
4 g świeżych drożdży
170 g letniej wody
250 g mąki
4 g proszku do pieczenia
4 g soli
Sposób przygotowania
- Włóż drożdże do blendera Explore 7. Wlej ciepłą wodę, wymieszaj składniki i pozostaw rozczyn do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
- Przesiej mąkę do kielicha blendera lub dużej miski, dodaj proszek do pieczenia i sól.
- Wlej wodę do mąki i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach przez 1 minutę, a następnie 3-4 minuty na średnich obrotach, aż ciasto zyska gładką konsystencję. Jeśli nie masz blendera, wyrabiaj ciasto na blacie roboczym delikatnie oprószonym mąką przez 10-15 minut.
- Włóż ciasto do miski delikatnie nasmarowanej olejem i zakryj folią samoprzylegającą. Odstaw, aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
- Nagrzej piekarnik do 180°C/200°C w trybie wentylatora i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Ponownie wyrób ciasto, aby je odgazować i podziel na porcje o wadze 40 g. Uformuj bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia przez 20-30 minut.
- Piecz przez około 8 minut (na parze), aż bułeczki zarumienią się i nabiorą „nadmuchanego” kształtu.