Bułeczki na parze

Bułeczki na parze

Bułeczki na parze

Idealnie przyrządzone bułeczki na parze z chrupiącą skórką - prawie że prosto z piekarni. Świetny przepis na weekendowe poranki, kiedy zasługujesz na coś wyjątkowego.

Ilość porcji: 8 bułek
Czas przygotowania: 2h (z wyrastaniem ciasta)

Składniki

Bułeczki
4 g świeżych drożdży
170 g letniej wody
250 g mąki
4 g proszku do pieczenia
4 g soli

Sposób przygotowania

  • Włóż drożdże do blendera Explore 7. Wlej ciepłą wodę, wymieszaj składniki i pozostaw rozczyn do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
  • Przesiej mąkę do kielicha blendera lub dużej miski, dodaj proszek do pieczenia i sól.
  • Wlej wodę do mąki i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach przez 1 minutę, a następnie 3-4 minuty na średnich obrotach, aż ciasto zyska gładką konsystencję. Jeśli nie masz blendera, wyrabiaj ciasto na blacie roboczym delikatnie oprószonym mąką przez 10-15 minut.
  • Włóż ciasto do miski delikatnie nasmarowanej olejem i zakryj folią samoprzylegającą. Odstaw, aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C/200°C w trybie wentylatora i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  • Ponownie wyrób ciasto, aby je odgazować i podziel na porcje o wadze 40 g. Uformuj bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia przez 20-30 minut.
  • Piecz przez około 8 minut (na parze), aż bułeczki zarumienią się i nabiorą „nadmuchanego” kształtu.

noże na desce kuchennej

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Bleu

  • Pizza
  • Makrela z sałatką z ananasa
  • Pain Perdu - tost francuski