Tradycyjna szarlotka

Tradycyjna szarlotka

Tradycyjna szarlotka


Szarlotka to wspaniały tradycyjny deser. Przygotowana w domu zachwyci podniebienia rodziny i znajomych. Mistrz cukiernictwa ze szkoły Le Cordon Bleu zdradza sekret, w jaki sposób atrakcyjnie udekorować to klasyczne ciasto.

Porcje: 8
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 40 min

Składniki

Kruche ciasto
300 g mąki pszennej, 150 g masła, 2 małe jajka, 1 g pasty waniliowej, 0,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżka wody

Nadzienie jabłkowe
3 duże jabłka bramley, 60 g drobnego cukru, 50 g masła, 2,5 g pasty waniliowej, 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu, starta skórka z 1/2 cytryny.

Roztrzepane jajko
1 całe jajko, 1 żółtko jajka, 2 łyżeczki wody, szczypta soli, szczypta cukru

Dodatki
22 g drobnego cukru

Sposób przygotowania

Kruche ciasto

  • Przesiać mąkę, sól i cukier do pojemnika blendera Masterpiece.
  • Pokroić masło w kostkę i dodać do mąki. Użyć funkcji pracy pulsacyjnej blendera, aż powstanie drobna kruszonka.
  • Wymieszać w oddzielnej misce jajko, wanilię i wodę, a następnie dodać do pojemnika blendera. Użyć funkcji pracy pulsacyjnej, aby uzyskać ciasto.
  • Wyłożyć ciasto na lekko oprószony mąką blat kuchenny i zagnieść aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20 minut przed rozwałkowaniem.

Nadzienie jabłkowe

  • Obrać i wydrążyć jabłka. Do czasu wykorzystania trzymać je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
  • Pokroić jabłka na jednakowe kawałki.
  • Rozgrzać masło w rondlu i dodać cukier, cytrynę i cynamon.
  • Dodać połowę pokrojonych jabłek i gotować na średnim ogniu, aż zaczną mięknąć. Za pomocą blendera Electrolux Explore 7 rozdrobnić ugotowane jabłka na puree, przełożyć je z powrotem do rondla, dodać pozostałe jabłka i gotować, aż zmiękną. W razie potrzeby dodać wody, jeśli nadzienie stanie się zbyt gęste.

Roztrzepane jajko

  • Wymieszać wszystkie składniki i przetrzeć przez drobne sito.

Składanie potrawy

  • Umieścić pierścień do tart (śr. 20 cm) o falistych lub gładkich bokach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rozwałkować 2/3 ciasta na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, tak aby powstał spód ciasta (pozostawić zwisający nadmiar ciasta).
  • Napełnić środek przygotowanym schłodzonym nadzieniem.
  • Posmarować brzeg ciasta na całym obwodzie roztrzepanym jajkiem.

Wierzch ciasta

  • Rozwałkować drugi kawałek ciasta, aby uformować wierzch. Uciąć paski ciasta o szerokości 1 cm i ułożyć na bokach pierścienia do tart. Posmarować dodatkowo paski roztrzepanym jajkiem. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem jabłkowe nadzienie.
  • Docisnąć ciasto wokół brzegu, aby połączyć ze sobą obie warstwy ciasta. Zagnieść ciasto na brzegu specjalnymi szczypcami lub palcami, aby uzyskać ozdobny wzór.
  • Odciąć nożem nadmiar ciasta na brzegu.
  • Dodać dekoracyjne listki lub jabłka wykonane z odciętego nadmiaru ciasta.

Składanie potrawy

  • Równomiernie posmarować powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie oprószyć cukrem. Piec w temperaturze 175°C przez 30-40 minut lub do uzyskania złocistobrązowego koloru.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na 10 minut. Za pomocą małego noża okroić ścianki pierścienia i wyjąć spód tarty.

Technika mistrza

udekorowana szarlotka

Pozostało trochę ciasta?
Alternatywą dla tradycyjnego wyglądu ciasta może być ozdobienie jego brzegu wykonanymi z ciasta liśćmi.
Tak polecają to zrobić mistrzowie kuchni ze szkoły Le Cordon Bleu:

przygotowywanie liści do ozdobienia szarlotki

Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm. Wyciąć kształty listków radełkiem o ząbkowanej powierzchni, a następnie zaznaczyć żyłki, używając foremki do odciskania kształtu liści lub tylnej strony małego noża. Ułożyć liście, tak aby zachodziły na siebie, wokół boków krawędzi tarty.

Dobór wina

Aby w pełni cieszyć się smakiem tego tradycyjnego ciasta, Le Cordon Bleu zaleca podawać je z deserowym winem produkowanym z suszonych winogron, takim jak włoskie Recioto di Soave, lub długo dojrzewającym słodkim winem typu Moscatel z Hiszpanii lub Portugalii. Wina te charakteryzują się niską kwasowością, dzięki czemu doskonale komponują się ze smakiem jabłek Bramley, który może być bardzo kwaśny, ale jednocześnie wyrazisty i pełny w połączeniu z ciastem i przyprawami dodanymi do jabłkowego nadzienia.

noże na desce kuchennej

Specjalne

  • Ciastko z jabłkiem
  • Fondant dyniowo-ziemniaczany
  • Dressing z imbiru i yuzu