Butter Chicken – kurczak maślany
Pyszne, niesamowicie aromatyczne danie, które jest tym obowiązkowym w kuchni indyjskiej. Podawane z ryżem i chlebkami naan z całą pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli tej aromatycznej kuchni.
Składniki
MARYNATA:
filet z kurczaka – ok. 500 g
jogurt naturalny – 3 łyżki
sok z limonki – 2 łyżki
kurkuma – 1 płaska łyżeczka
garam masala – 1 pełna łyżeczka
chili – 1 płaska łyżeczka
kumin – 1 plaska łyżeczka
imbir – 1 plaska łyżeczka
SOS:
koncentrat pomidorowy – 250 g
orzechy nerkowca (podprażone) – 70 g
masło klarowane – 40 g
cebula – 1 szt.
kardamon mielony – 1 płaska łyżeczka
cynamon – 1 płaska łyżeczka
liść laurowy – 1 szt.
słodka papryka – 1 pełna łyżeczka
bulion warzywny – ok. 100 ml
śmietana 18% – 100 g