Kurczak pieczony z warzywami
Kurczak chrupiący z zewnątrz, a soczysty i delikatny w środku... mmm... marzenie! Poznaj przepis blogerki Ostrej-na-słodko!
Składniki
1 kurczak 2,5 kg
Kilka gałązek tymianku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 główka czosnku
3 cebule
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Listki tymianku wyskubać, połączyć z olejem, ciemnym sosem sojowym, solą i pieprzem. Kurczaka umieścić w naczyniu i wymasować z marynatą. Idealnie, jak pozostawimy mięso na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Pozostałe łodygi tymianku, główkę czosnku przeciętą na pół i połówki cebul umieścić w środku kurczaka.
Kurczaka związać sznurkiem masarskim tak, aby zamknąć wewnątrz dodatki ( lekko się uparują pozostawiając cudowny aromat i bazę do sosu) i umieścić na tacy do pieczenia.
Piekarnik ustawić na pieczenie ze średnią parą i 180 C. Wykorzystaj termosondę - cel wypieczenia 80 C – zabiera to ok. 70 minut.
Warto oddzielić skórę od mięsa, bo to dodatkowo sprawi, że skórka będzie chrupka.