Kurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami

Kurczak chrupiący z zewnątrz, a soczysty i delikatny w środku... mmm... marzenie! Poznaj przepis blogerki Ostrej-na-słodko!

Składniki

1 kurczak 2,5 kg

Kilka gałązek tymianku

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 główka czosnku

3 cebule

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu

3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Listki tymianku wyskubać, połączyć z olejem, ciemnym sosem sojowym, solą i pieprzem. Kurczaka umieścić w naczyniu i wymasować z marynatą. Idealnie, jak pozostawimy mięso na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.

Pozostałe łodygi tymianku, główkę czosnku przeciętą na pół i połówki cebul umieścić w środku kurczaka.

Kurczaka związać sznurkiem masarskim tak, aby zamknąć wewnątrz dodatki ( lekko się uparują pozostawiając cudowny aromat i bazę do sosu) i umieścić na tacy do pieczenia.

Piekarnik ustawić na pieczenie ze średnią parą i 180 C. Wykorzystaj termosondę - cel wypieczenia 80 C – zabiera to ok. 70 minut.

Warto oddzielić skórę od mięsa, bo to dodatkowo sprawi, że skórka będzie chrupka.