Organiczne orzotto z jęczmienia
Orzotto - inne spojrzenie na risotto
Orzotto to włoskie danie, podobne do risotto, w którym zamiast ziaren ryżu używane są ziarna jęczmienia. To specjalność regionu Friuli Venezia Giulia w północno-wschodnich Włoszech. Ta wersja orzotto to połączenie aromatycznych ziół i bogatego smaku sera koziego.
Składniki
200 g ugotowanego jęczmienia
1-2 szalotki
50 g oliwy z oliwek
5 g tymianku
5 g czosnku
70 g białego wina
100 g bulionu
20 g zmielonych ziół (pietruszki, koperku, trybuli i kolendry)
50 g of świeżego, sera koziego
Do dekoracji: sałata rzymska
Krok 1
Dokładnie wypłucz jęczmień. Umieść garnek z wodą na płycie indukcyjnej Electrolux i ustaw funkcję PowerBoost (maksymalne grzanie). Gdy woda zacznie wrzeć, zmiejsz moc do 12.
Krok 2
Włóż warzywa do wrzącej wody i blanszuj przez ok. 30 sekund. Przełóż je do zimnej wody, a następnie rozłóż na ręczniku do wyschnięcia.
Krok 3
Włóż warzywa do blendera Electrolux MasterPiece i dodaj trochę wody. Zmiksuj na puree na maksymalnej prędkości. Wlej oliwę z oliwek na patelnię lub do rondla. Umieść naczynie na płycie indukcyjnej Electrolux i ustaw poziom grzania 12-13. Dodaj kilka galązek tymianku i czosnek. Gdy czosnek delikatnie zbrązowieje, wyjmij go razem z gałązkami tymianku i dodaj szalotkę.
Krok 4
Szybko podmaż szalotkę (poziom 9-10) przez 1-2 minuty, dodaj jęczmień i wymieszaj. Wlej białe, wytrawne wino. Odparuj wino, ciągle mieszając. Następnie dolej bulion. Powinien przykryć cały jęczmień. Po odparowaniu, wlej kolejną porcję. Gdy jęczmień będzie ugotowany, dodaj zioła i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kozi ser. Delikatnie opal liść sałaty rzymskiej i udekoruj orzotto.