1. Makę przesiej do dużej misy miksera. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wszystko porządnie wymieszaj.
2. Mleko sojowe wraz z olejem odrobinę podgrzej w rondelku – jednak uwaga, aby mleko nie było wrzące, ma być lekko ciepłe po sprawdzeniu na ciele.
3. Do suchych składników przelej mokre i zacznij wyrabiać ciasto na niskich obrotach. Po pewnym czasie zeskrob ciasto z boków miski i wyrabiaj ponownie, aż ciasto będzie wilgotne, ale miękkie i gładkie.
4. Przykryj je wilgotną ścierką lub owiń miskę folią spożywczą i przełóż do ciepłego miejsca bez przeciągów na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Świetnie sprawdza się piekarnik tylko z zapaloną żarówką.
5. Wyrośnięte ciasto przez chwile wyrób rękoma, podziel na blacie oprószonym mąką na około 10 części, z których wyrób podłużne paluchy. Odstaw je ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, przykryte ściereczką.
6. Piekarnik nagrzej do 190°C, nastaw tryb pieczenia chleba i włącz funkcję parową – jeśli jednak nie masz tego typu opcji w piekarniku, na jego dno dodaj kilka kostek lodu.
7. Bułeczki piecz przez około 25 minut, aż będą rumiane i chrupiące z wierzchu. Ostudź je na kratce, a potem używaj do stworzenia swoich ulubionych wariacji na temat wegańskich hot dogów – baza gotowa!