Łosoś z kalafiorem i jarmużem

Łosoś z kalafiorem i jarmużem

Świeży i delikatny, z nordycką nutą

Przygotuj zdrowy posiłek z prostych i pysznych mordyckich składników. Łososia, doskonałe źródło kwasów omega-3, gotujemy metodą SousVide, w celu zachowania wszystkich witamini składników mineralnych. Następnie łączymy go z kalafiorem i pełnym witamin jarmużem, aby podać świeże i smaczne danie.

 

Składniki

140 g łososia (filet)
500 g kalafiora
1 l bulionu warzywnego
500 g mleka sojowego
100 g octu jabłkowego
1 paczka jarmużu  
50 g oliwy z oliwek
Sól, brązowy cukier

 

Krok 1

Podziel kalafior na cząstki. Odetnij głąb, odłóż na bok, później zmiksuj go na chrupką posypkę. Wybierz kilka najładniejszych kawałków i potnij je na cienke plastry.

Krok 2

Włóż rybę do woreczka SousVide i zamknij za pomocą szuflady do pakowania próżniowego.

Krok 3

Ugotuj kalafior na półtwardo na płycie indukcyjnej. Odlej wodę, dodaj mleko sojowe i gotuj, aż kalafior będzie miękki. Włoż kalafior do blendera MasterPiece, dodaj trochę mleka pozostałego po gotowaniu i zmiksuj na maksymalnej prędkości przez 3 minuty. Dodaj rozpuszczone masło i miksuj dalej na puree. W razie potrzeby dodaj trochę mleka, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Posól do smaku.

Krok 4

Ustaw tryb niskiej temperatury w piekarniku CombiSteamPro (51⁰C). Włóż torebkę SousVide z łososiem do piekarnika na 25 minut. Opakowanie próżniowe i niska temperatura sprawią, że ryba będzie smakowała doskonale i uzyska delikatną teksturę.

Krok 5

W małej misce wymieszaj ocet, wodę, sól, cukier i trochę oliwy. Polej tą zalewą cienko pokrojone plasterki kalafiora i wymieszaj. Ugotowaną rybę wyjmij z woreczka i osusz na ręczniku. Na talerz wyłóż łyżkę puree. Na puree połóż łososia. Udekoruj marynowanym kalafiorem, liściem jarmużu oraz posypką z kalafiora.

  • PIECZEŃ JAGNIĘCA
  • Tęczowe bajgle
  • Suflet z ziemniakami i parmezanem