Składniki:
300 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki kakao
120 g brązowego cukru
300 g groszków czekoladowych
2 jaja
375 ml maślanki
100 g stopionego masła
Przygotowanie:
Piekarnik (np. EOB9956XAX) rozgrzej do temperatury 180%C. Formę do muffinek wysmaruj rozpuszczonym masłem. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, dodać cukier, płatki czekoladowe. Wszystko wymieszaj i zrób w środku dołek.
W małym dzbanku wymieszaj jajka z maślanką i roztopionym masłem. Wlej do suchych składników i szybko wymieszaj, tak aby składniki się połączyły. Nie należy mieszać zbyt długo. Masą napełniamy papilotki włożone do formy muffinowej.
Piecz około 30 minut lub do momentu kiedy patyczek wbity w muffinkę będzie suchy. Wystudż na kratce.
Przestudzone muffinki możesz ozdabiać kremem, polewą czekoladową lub bitą śmietaną.