Sałatka z buraków z niebieskim serem pleśniowym i borówkami amerykańskimi
Prosta i efektowna
Czasami najprostsze przepisy są najlepsze. Połączenie słodyczy buraków i bogatego, złożonego smaku dojrzałego niebieskiego sera jest wyśmienite. Borówki dodają odrobinę cierpkości w tym prostym przepisie, który na pewno zrobi wielkie wrażenie.
Składniki (4 porcje)
Sałata
4-6 dużych buraków w różnych kolorach
250 g świeżych jagód amerykańskich
100 g czerwonej kapusty
200 g sałaty – mieszanka młodych listków
100 g kiełków
1/3 filiżanki posiekanej natki pietruszki
200 g niebieskiego sera pleśniowego (np. Bleu d'Auvergne)
Sos
5 łyżek stołowych tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe octu jabłkowego
1 1/2 łyżeczki miodu, szczypta soli do smaku, czarny pieprz
Przygotowanie
Obierz buraki i pokrój na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą szatkownicy. Włóż je na chwilę do zimnej wody, aby stały się chrupiące. Poszatkuj czerwoną kapustę i włóż do zimnej wody.
Wymieszaj składniki dressingu w oddzielnej misce i odstaw.
Przełóż plastry buraka i czerwoną kapustę do durszlaka. Po osuszeniu, umieść wraz z mieszaniną młodych listków salaty w dużej salaterce.
Dodaj kiełki, borówki amerykańskie, natkę pietruszki i pokruszony ser. Skrop dressingiem i podawaj.