Awokado, rzodkiewka i chili

Awokado, rzodkiewka i chili

Pasta z awokado

Prosta i smaczna – doskonały przepis na szybkie, pożywne śniadanie, przekąskę lub przystawkę. Można eksperymentować, aby uzyskać różne konsystencje pasty – rozgnieść lub pokroić awokado w plastry przed nałożeniem na pieczywo. Rzodkiewki i chili zaostrzają smak.

Składniki (porcje: 4-6)

6 kromek chleba na zakwasie, pokrojonego na mniejsze kawałki
2 awokado
5 rzodkiewek pokrojonych na cienkie plasterki
100 g kiełków sałaty
oliwa z oliwek
płatki chili do posypania
sól morska
świeży sok z limonki

Przygotowanie

Ułóż kromki chleba na tacy do serwowania. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i pokrój awokado na cienkie plasterki. Rozłóż plasterki awokado na chlebie i posyp płatkami chili, kiełkami sałatki, rzodkiewką i solą. Skrop świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i podawaj.