Awokado, rzodkiewka i chili
Pasta z awokado
Prosta i smaczna – doskonały przepis na szybkie, pożywne śniadanie, przekąskę lub przystawkę. Można eksperymentować, aby uzyskać różne konsystencje pasty – rozgnieść lub pokroić awokado w plastry przed nałożeniem na pieczywo. Rzodkiewki i chili zaostrzają smak.
Składniki (porcje: 4-6)
6 kromek chleba na zakwasie, pokrojonego na mniejsze kawałki
2 awokado
5 rzodkiewek pokrojonych na cienkie plasterki
100 g kiełków sałaty
oliwa z oliwek
płatki chili do posypania
sól morska
świeży sok z limonki
Przygotowanie
Ułóż kromki chleba na tacy do serwowania. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i pokrój awokado na cienkie plasterki. Rozłóż plasterki awokado na chlebie i posyp płatkami chili, kiełkami sałatki, rzodkiewką i solą. Skrop świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i podawaj.