Humus z groszku i parmezanu z szynką prosciutto
Doskonała przekąska
Rozkoszuj się chrupiącą kromką bagietki z kremowym humusem z groszku i parmezanu zwieńczoną plastrem szynki prosciutto. To smaczne danie może być zarówno wyśmienitą przekąską, jak i małą przystawką.
Składniki (porcje: 4-6)
1 bagietka, pokrojona na kromki - około 8 - 12 kromek
250 g groszku
1/2 szklanki parmezanu
1 ząbek czosnku, starty
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe soku z cytryny
sól morska i czarny pieprz do smaku
6 plasterków Prosciutto
świeża bazylia
oliwa z oliwek do skropienia po wierzchu
Przygotowanie
Groszek, starty czosnek i parmezan umieść w misce, dolej sok z cytryny oraz oliwę z oliwek i zmiksuj ręcznym blenderem. Miksuj do osiągnięcia konsystencji humusu z większymi kawałkami. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaj trochę wody. Przypraw solą i czarnym pieprzem.
Usmaż kromki bagietki na suchej patelni i przełóż je na tacę do serwowania!
Dodaj humus z groszku i posyp świeżą bazylią. Posyp solą i skrop oliwą z oliwek.