Ziemniaczany suflet z parmezanem

Ziemniaczany suflet z parmezanem

Suflet – łatwy do wykonania

Ten przepis na suflet ziemniaczany to łatwe i poprawiające nastrój danie odpowiednie na zimne, jesienne dni. Bułka tarta utworzy pyszną skórkę na dnie i krawędziach sufletu, a parmezan doda wspaniałego smaku umami.

Składniki

800 g ziemniaków
1 duży batat
1 filiżanka drobno startego parmezanu + trochę do posypania sufletów po wierzchu
100 g masła + trochę masła do wysmarowania 6 kokilek do zapiekania
1/2 filiżanki bułki tartej
8 posiekanych listków świeżej szałwii
sól
czarny pieprz

Przygotowanie

1. 6 kokilek wysmaruj masłem i posyp tartą bułką.

2. Obierz ziemniaki i batata, pokrój w kostkę. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Batata ugotuj w oddzielnym garnku prawie do miękkości. Odlej wodę i pozostaw do ostygnięcia.

3. Zmiksuj ziemniaki na gładkie purée mikserem elektrycznym. Wymieszaj z masłem, parmezanem, dodaj jajko. Posyp posiekaną pietruszką, przypraw solą i czarnym pieprzem. Dodaj ugotowane bataty i delikatnie wymieszaj.

4. Przełóż masę ziemniaczaną do kokilek do zapiekania i posyp parmezanem, solą i pieprzem.

5. Piecz przez 15-17 minut na środkowej półce piekarnika w 220°C przy małym dopływie pary do zrumienienia sufletów.

  • Tęczowe bajgle
  • PIECZEŃ JAGNIĘCA
  • Ciasto czekoladowe

    Któż oparłby się kremowemu biszkoptowi czekoladowemu?

    Biszkopt czekoladowy