Składniki (dla 4 osób):
4 steki z polędwicy wołowej (około 150g-200g każdy)
200 g miękkiego masła
14 małych młodych marchewek
200 g masła
świeży tymianek
1 kg obranych ziemniaków
500 ml śmietanki kremówki
500 ml mleka
100 g parmezanu
4 ząbki czosnku
sól, pieprz (w młynku)
olej rzepakowy
oliwa z oliwek
natka pietruszki
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Marchewki obierz lub dokładnie wyszoruj i umieść je na głębokiej patelni. Dodaj odrobinę wody, masła i łyżkę cukru. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż woda odparuje.
Ziemniaki zetrzyj na tarce i umieść w garnku. Dodaj śmietankę, mleko, ząbek czosnku, rozmaryn, sól i pieprz. Wszystko zagotuj.
Zagotowane ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku z włączoną funkcją pary, np. EOB9956XAX - piecz około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp startym parmezanem.
Mięso w temperaturze pokojowej natrzyj sola, pieprzem i posmaruj odrobiną oleju.
Następnie przełóż do piekarnika z włączoną funkcją pary i temperaturą 80 stopni na 12 minut. Po tym czasie połóż steki na gorącym grillu i smaż przez około 30 sekund - gdy mięso nabierze koloru, wtedy przewróć je na drugą stronę.
Gotowe steki podawaj z zapiekanką ziemniaczaną, marchewką, pomidorami i ziołowym masłem.