Dynia i jarmuż z granatami

Dynia i jarmuż z granatami

Zimowa rozkosz

Dynia jest zbyt rzadko wykorzystywanym składnikiem – jej wspaniały ziemisty i orzechowy smak nabiera słodyczy podczas przygotowywania na patelni Teppanyaki. Połączenie z jarmużem i pestkami granatu równoważą jej słodycz. Pyszne i sycące wegetariańskie danie, które smakuje wyjątkowo dobrze w chłodne dni.

Składniki

2-3 łyżeczki oliwy z oliwek

1-2 łyżki stołowe suszonego słodkiego chili

1/4 łyżeczki soli

1 duży pęczek jarmużu

2/3 szklanki pestek granatu
1 świeża gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Obierz dynię i usuń pestki, a następnie pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Ułóż plastry dyni na rozgrzanej patelni Teppanyaki. Wlej trochę oliwy z oliwek, posyp solą i chili i smaż na średnim ogniu.

Po 10-12 minutach dodaj jarmuż oraz rozmaryn i smaż razem z dynią. Jeśli trzeba, dodaj więcej oliwy.

Na koniec posyp pestkami granatu. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.