Dynia i jarmuż z granatami
Zimowa rozkosz
Dynia jest zbyt rzadko wykorzystywanym składnikiem – jej wspaniały ziemisty i orzechowy smak nabiera słodyczy podczas przygotowywania na patelni Teppanyaki. Połączenie z jarmużem i pestkami granatu równoważą jej słodycz. Pyszne i sycące wegetariańskie danie, które smakuje wyjątkowo dobrze w chłodne dni.
Składniki
2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
1-2 łyżki stołowe suszonego słodkiego chili
1/4 łyżeczki soli
1 duży pęczek jarmużu
2/3 szklanki pestek granatu
1 świeża gałązka rozmarynu
Przygotowanie
Obierz dynię i usuń pestki, a następnie pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Ułóż plastry dyni na rozgrzanej patelni Teppanyaki. Wlej trochę oliwy z oliwek, posyp solą i chili i smaż na średnim ogniu.
Po 10-12 minutach dodaj jarmuż oraz rozmaryn i smaż razem z dynią. Jeśli trzeba, dodaj więcej oliwy.
Na koniec posyp pestkami granatu. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.