Groszek z miętą i serem feta

Groszek z miętą i serem feta

Elastyczna alternatywa wegetariańska

To wegetariańskie danie można podawać zarówno jako dodatek jak i jako sos. Kremowa mieszanka groszku i sera feta z nutą mięty jest doskonałym połączeniem świeżych smaków. Po wymieszaniu z makaronem uzyskasz pełne danie wegetariańskie.

Składniki

1 dymka, pokrojona w plasterki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 filiżanki groszku, łuskanego (około 340 g)
6 listków mięty, porwanych
100 g sera feta, pokruszonego
sól
woda

Przygotowanie

Podsmaż cebulę n dwóch łyżkach oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj łuskany groszek, szczyptę soli i tyle wody, aby tylko przykryć zawartość. Gotuj na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie dodaj porwane listki mięty. Gotuj jeszcze kilka minut, aż groszek stanie się miękki. Przypraw pieprzem i jeśli trzeba dodaj jeszcze trochę soli.

Zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj ser feta i wymieszaj. Polej oliwą i dodaj jeszcze trochę mięty.

Podawaj z grillowanym mięsem lub po wymieszaniu z makaronem.