Krem z kukurydzy z chili i kolendrą
Kukurydza „z kopem”
Krem z kukurydzy to prosty dodatek, który dobrze pasuje do grillowanego sera halloumi. Może być także podawany jako główne danie wegetariańskie. Chili dodaje ostrości, a kolendra egzotycznego, aromatycznego smaku.
Składniki (porcje: 4)
2 (280 g) paczki mrożonych ziaren kukurydzy
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 filiżanka gęstej śmietany
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki stołowe masła
1 filiżanka pełnego mleka
2 łyżki stołowe mąki
1 drobno posiekana zielona papryczka chili
1/4 filiżanki świeżo startego parmezanu
3 łyżki stołowe posiekanej kolendry
Przygotowanie
Umieść patelnię na średnim ogniu, dodaj kukurydzę, oliwę z oliwek, sól chili, pieprz i masło. Podsmaż na patelni.
Wymieszaj mleko z mąką i mieszając dodaj do kukurydzy. Gotuj na średnim ogniu stale mieszając, aż mieszanka zgęstnieje, a kukurydza zmięknie. Dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Zdejmij z ognia, dodaj parmezan i mieszaj, aż ser się stopi. Posyp kolendrą i jeśli chcesz, posiekaną zieloną papryczką chili.