Pesto z liści buraka
Liście buraka są bardzo pożywne - zawierają mnóstwo witaminy A i K.
Podsmaż je delikatnie na patelni, a następnie zmiksuj z bazylią, ząbkiem czosnku, orzeszkami pinii, oliwą z oliwek i szczyptą soli, by zrobić delikatne i pyszne pesto!
Składniki (na 250 ml)
Liście z dwóch kiści buraków
100 g posiekanych orzeszków pinii lub migdałów
50 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku, obrany
Sok z połówki cytryny
100 ml oliwy z oliwek
Sól
Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem i tartym parmezanem.
Sposób przygotowania
1. Zblenduj zblanszowane liście, orzechy, parmezan, czosnek i sok z cytryny, aż będą drobno posiekane.
2. Podczas blendowania powoli dodawaj oliwę z oliwek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą.
3. Dodaj pesto do gorącego makaronu i posyp startym parmezanem.