Składniki:
500 g ugotowanego makaronu penne
2 bakłażany
4 cukinie (zielone i żółte)
1 litr passaty pomidorowej
3 kulki mozzarelli
100 g parmezanu
Opakowanie rukoli
Świeża bazylia
Przygotowanie:
Pokrojone w plastry cukinie i bakłażany ułóż na rozgrzanym grillu. Plastry grilluj z obu stron do momentu, aż lekko zarumienią się.
Podgrzewaj passatę pomidorową, doprawiając ją do smaku solą, pieprzem.
Ułóż w żaroodpornym naczyniu naprzemiennie warstwy makaronu wymieszanego z passatą pomidorową, grillowane plastry warzyw, pokrojoną mozzarellę. Na wierzchu ułóż pozostałe plastry grillowanego bakłażana i cukinii, a całość posyp parmezanem.
Zapiekaj w piekarniku z funkcją pary, np. EOB9956XAX w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut.
Po upieczeniu całość skrop oliwą i posyp liśćmi świeżej bazylii.