Składniki:
3 szt. marchewki czerwonej
1 szt. marchwi purpurowej i żółtej
1 szt. selera naciowego
1 pęczek natki pietruszki
1 szt. pora
2 szt. korzenia pietruszki
2 szt. białej cebuli
1 korzeń selera
200 ml soku z grapefruita
50 g cukru brązowego
olej
tymianek
czosnek
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
Umytą i obraną marchewkę pokrój w drobną kostkę, włóż do rondelka i zalej sokiem. Gotuj do miękkości i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji purée.
Przekrój na pół korzeń pietruszki, końcówki z pora i cebulę. Obsmaż warzywa na oleju roślinnym z dodatkiem ząbka czosnku i tymianku. Cebulę zanurz w brązowym cukrze, aby podczas smażenia się skarmelizowała. Do smażenia możesz dodać masło.
Przysmażoną pietruszkę i cebulę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut. Purpurową i żółtą marchewkę oraz seler obierz i poszatkuj na surówkę. Skrop warzywa cytryną i oliwą. Dopraw do smaku.
Na talerz wyłóż purée z marchwi i pieczone warzywa. Seler naciowy obierz, za pomocą obieraczki pokrój na cienkie plastry. Dopraw je oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Cebulę rozwarstw na łódeczki i nałóż w nie surówkę.