- ciasto powinno być jak najbardziej wilgotne, wtedy dłużej zachowa świeżość – dlatego nie podsypuj go zbyt obficie mąką
- wyrabianie cista powinno trwać do momentu połączenia się składników, zwróć uwagę na to czy mąka dobrze połączyła się z innymi składnikami
- ciasto łatwiej się formuje, gdy dłonie posmarowane są olejem o łagodnym aromacie; zbyt intensywny aromat oleju może zdominować smaku pieczywa
- pukając palcem wskazującym w spód chleba można po odgłosie sprawdzić czy jest dobrze wypieczony
- ciasto podstawowe na chleb może być dowolnie modyfikowane – można zmienić rodzaj mąki lub dodać różne ziarna, jednak należy pamiętać, że zmieniają się wtedy proporcje składników, choćby ze względu na różnice w chłonności wody w przypadku innych rodzajów mąki
- po wyłożeniu z piekarnika pieczywo najlepiej jest wyłożyć na kratkę, aby od spodu miało dostęp powietrza, nie zaparuje wtedy i skórka będzie wszędzie chrupiąca
- zamiast wody lub mleka można dodać mus z dyni, ciecierzycy, sok pomidorowy
- wypieczony chleb smarowany jest wodą aby miał lśniącą, ładnie wyglądającą skórkę, można również eksperymentować i smarować kefirem, maślanką, sokiem
- wypieki drożdżowe np. na jagodzianki dłużej zachowują świeżość jeśli do ciasta doda się rozgnieciony, gotowany ziemniak, nie zmienia to smaku wypieków