Składniki:
1 okoń morski
½ bulwy kopru włoskiego
1 liść pora
1 pomarańcza
kilka gałązek świeżego estragonu
gwiazdka anyżu
olej lniany
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj rybę. Trzeba ją oskrobać, następnie wypatroszyć i wyfiletować. Dokładnie usuń ości. Tak przygotowany kawałek ryby połóż skórą do dołu, ułóż na nim estragon i przykryj drugim filetem.
Następnie pokrój wzdłuż liść pora na 5-milimetrowe paski. Włóż je na kilka sekund do gorącej wody. Przewiąż porem filety i pokrój je na równe kawałki.
Rybę przełóż na blachę z pergaminem i wstaw do piekarnika na 12 min. Wykorzystując funkcję Pure Steam 100% pary podczas gotowania uwydatnisz głęboki smak ryby.
W tym czasie przygotuj dresing. Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej go do garnka. Dodaj gwiazdkę anyżu. Gotuj do momentu aż zredukuje się o połowę. Do przestudzonego sosu wlej 2 łyżki oleju lnianego i wymieszaj.
Koper pokrój na cienkie plastry, następnie włóż je na 10 minut do wody z lodem.
Osuszony koper wyłóż na talerz razem z upieczoną rybą. Polej dresingiem i udekoruj listkami estragonu.